»Za nas je obstoj Bolnišnice Topolšica ključnega pomena, zato bolnišnica ni draga, ampak dragocena.« Tako Občina Šoštanj v podporo Civilni iniciativi, ki želi s podpisi podpore ohraniti bolnišnico v Topolšici

Vlada Republike Slovenije s sklepom združuje Bolnišnico Topolšica s Splošno bolnišnico Celje. Foto: arhiv bolnišnic, Vlada RS

Civilna iniciativa za ohranitev Bolnišnice Topolšica je bila ustanovljena po odločitvi Vlade Republike Slovenije, da združi Bolnišnico Topolšica in Splošno bolnišnico Celje. Na nogah je Šaleška dolina, na nogah je širša okolica, kaj ta združitev prinaša, pa je zavito v tančico. Na Ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da Bolnišnice Topolšica ne ukinjajo, rešitev nove reorganizacije pa naj bi podali do konca meseca.

Civilna iniciativa zbira podpise podpore za ohranitev Bolnišnice Topolšica

Civilna iniciativa, ki poziva Ministrstvo za zdravje, da naj ohrani dejavnost Bolnišnice Topolšica v Topolšici v enakem obsegu kot je sedaj, da naj bolnišnico finančno sanira ter da naj ne združuje bolnišnic brez predhodno javnosti predstavljenih finančnih, organizacijskih in sinergijskih učinkov, sedaj zbira podpise podpore za ohranitev Bolnišnice Topolšica. Zbrati želijo 5 tisoč podpisov, zadnji rok pa je 20. junij.

V ponedeljek, 19. junija bo pred Bolnišnico Topolšica potekal zbor podpornikov za ohranitev bolnišnice, kjer bo mogoče oddati svoj podpis, podpis podpore pa lahko oddate tudi danes v Hotelu Vesna, v torek, 20. junija pred Občino Šoštanj, vsak dan v TIC Topolšica ter Kava baru Walter, v Piceriji Laguna in v Kava baru Harmon`ka v Topolšici in v turistični pisarni v prostorih Pošte Topolšica sporoča Civilna iniciativa.

Pereča problematika je uvrščena tudi na dnevni red seje Sveta občine Šoštanj, ki je predvidena za 28. junij 2017

Na Občini Šoštanj pojasnjujejo, da je Vlada Republike Slovenije Bolnišnico Topolšica s sklepom (s 1. julijem) pripojila k Splošni bolnišnici Celje. S sprejetim sklepom se ne strinjajo in hkrati pojasnjujejo, da je bolnišnica v Topolšici samostojna že 98 let. Ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc so zato povabili tudi na sejo sveta občine, saj želijo pojasnila glede dolgoročnih posledic, ki naj bi jih občutila bolnišnica in hkrati tudi lokalno okolje, ob tem pa se porajajo dvomi v zagotovila ministrstva, da kvaliteta storitev naj ne bi padla.

Danes je Občina Šoštanj prejela obvestilo s strani tajništva ministrice za zdravje, da se zaradi drugih obveznosti seje Občinskega sveta Občine Šoštanj ministrica ne bo udeležila. Na občini so to obvestilo sprejeli z ogorčenjem, saj naj bi ministrica Milojka Kolar Celarc ob zadnjem obisku v začetku maja županom šaleških občin zagotovila, da je pripravljena stališča vlade v zvezi z Bolnišnico Topolšica predstaviti tudi lokalnim občinskim svetnikom.

“S tem (prihodom) bi pokazala, da ji je mar tudi za lokalno problematiko in prebivalstvo, zdaj pa ugotavljamo, da je oblast izrazito centralno usmerjena in nastopa s položaja moči. Obžalujemo dejstvo, da ministrstvo za sejo občinskega sveta ne more zagotoviti niti drugega predstavnika, ki zagotovo pozna tematiko,” so zapisali na spletni strani Občine Šoštanj.

“Za nas je obstoj Bolnišnice Topolšica ključnega pomena, zato bolnišnica ni draga, ampak dragocena,” dodajajo.