AZILNI DOM V VELENJU BO! POGODBA ZA NAJEM NEKDANJE VEGRADOVE STAVBE JE PODPISANA!

Kljub temu, da je župan Občine Velenje Bojan Kontič še pred slabim mesecem pisno pozval državnega sekretarja na Ministrstvu Republike Slovenije za notranje zadeve Boštjana Šefica, naj ne pristopi k podpisu pogodbe za najem prostorov za azilni dom v nekdanji Vegradovi stavbi, je včeraj notranje ministrstvo velenjsko občino obvestilo o podpisu pogodbe. Doslej so tej nameri nasprotovali krajani Stare vasi in Civilna iniciativa Velenje.

 

V Velenju bi po zadnjih podatkih nastanili do 30 prosilcev za mednarodno zaščito iz ranljivih skupin. Vendar dejstvo, da naj bi bilo v pogodbi zapisano, da stavba nekdanjega Vegradovega samskega doma lahko sprejme tudi do 150 prosilcev za azil, postavlja to tezo pod vprašaj. Koliko ekonomskih migrantov naj bi v Velenju v resnici nastanili in predvsem kdaj, je zavito v tančico. Znano pa je, koliko bo stal najem stavbe. Po podpisu pogodbe, ko bo objekt še prazen, naj bi najemnina znašala 9.000 evrov. Po nastanitvi prosilcev za azil, pa naj bi najemnina znašala 15.000 evrov. Če drži, da bo v Stari vasi nastanjenih 30 prosilcev za azil z mednarodno zaščito, pomeni, da bo samo za enega prosilca za azil za najem prostora za bivanje na mesec namenjenih 500 evrov davkoplačevalskega denarja.

»Na Ministrstvu za notranje zadeve vseskozi poudarjamo, da sta komunikacija z lokalnimi skupnostmi in pravočasno obveščanje o aktivnostih, ki so načrtovane v določeni lokalni skupnosti, ključnega pomena. Tudi pri analizi možnih lokacij in pred sprejemom odločitev skušamo na Ministrstvu za notranje zadeve poleg logističnih in finančnih pogojev upoštevati tudi vidik sprejemljivosti za lokalno skupnost,« pojasnjujejo na Ministrstvu za notranje zadeve, ter dodajajo, da slednje ne more biti edini pogoj, saj je ministrstvo dolžno izvajati obveznosti, ki jim jih na tem področju predpisuje zakon.

 

Predsednik Civilne iniciative Velenje Mihael Letonje je za STA povedal, da jih velenjski župan Bojan Kontič ni obvestil o podpisu najemne pogodbe za azilni dom. »Doživeli smo šok in spet se je izkazala dvoličnost župana,« je še dodal.

Civilna iniciativa Velenje naj bi se še včeraj popoldne sestala na nujnem sestanku.

Uredništvo

Še prejšnji teden pa je župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič na državnega sekretarja Boštjana Šefica naslovil pismo, v katerem je zapisal, da v Velenju vzpostavitvi izpostave azilnega doma ne nasprotujejo, želijo pa, da ministrstvo upošteva zahteve, ki so bile zapisane in potrjene na seji Mestnega sveta Občine Velenje novembra lani. Svetniki Mestne občine Velenje so takrat med drugim zahtevali, da se sprejme do največ 30 prosilcev za mednarodno zaščito in da se nastanijo izključno ranljive skupine s posebnimi potrebami. Zahtevali pa so tudi, da se kvote prosilcev za mednarodno zaščito razdelijo enakomerno po vsej Sloveniji.

 

Na Ministrstvu za notranje zadeve pojasnjujejo, da so že večkrat v preteklosti dokazali, da se dogovorov držijo in da bo tako tudi v primeru izpostave azilnega doma v Velenju.

»Kot smo županu že večkrat pojasnili, bomo tam nastanili do 30 prosilcev za mednarodno zaščito (prednostno bodo nastanjene družine oziroma ranljive skupine), kar je tudi skladno z zahtevo občine,« še pojasnjujejo na ministrstvu in hkrati poudarjajo, da je situacija na področju migracij nepredvidljiva in se lahko hitro spremeni, o čemer pa bodo, če bi se razmere dejansko bistveno spremenile, obvestili in se posvetovali z Mestno občino Velenje.