Vir: pixabay.com

Sezona nabiranja izjemno okusnega in zdravega živila, ki popestri vaš jedilnik, se je v marcu že pričela. Regrat je zelo hranilna rastlina, njegovi listi in korenine so bogat vir vitaminov in rudnin. S svojimi diuretičnimi lastnostmi grenčine spodbujajo odvajanje vode. Tradicionalno pa se ga uporablja še pri motnjah v delovanju ledvic, proti celulitu in pri čezmerni teži.

Vir: Wikipedija

Navadni regrat (Taraxacum officinale) je močno razširjena zdravilna zelnata trajnica iz rodu regrata, ki raste po travnikih in ob poteh po zmerno toplih območjih severne poloble. Prve pritlične liste požene v zgodnji pomladi. Čas cvetenja je po navadi druga polovica aprila in začetek maja, ob toplejši pomladi pa lahko zacveti že konec marca. Cvetišče se preoblikuje v značilno regratovo lučko, ki jo tvorijo številna semena, ki so zelo lahka. Ker jih veter zelo lahko raznaša, je način razmnoževanja zelo hiter. Svež regrat se uporablja kot solata, ki krepi organizem, olajšuje presnovo ter pomaga pri čiščenju krvi. Precej uporaben je tudi regratov sirup. Regrat nima značilnega vonja, ima pa grenak okus. (Vir: Wikipedija)

NABIRANJE IN UPORABA

Najbolj koristni cvetovi za nabiranje so tisti, ki se še niso povsem razprli. Korenine regrata nabiramo zgodaj spomladi ali jeseni. Uporabni pa so tudi cvetni popki, ki jih lahko vložimo. Regrat v prehrani najpogosteje uporabljamo v juhah in solatah.

Regratova juha

Za pripravo potrebujemo:

Vir: bodieko.si
 • 20 dag regrata
 • 1 l čiste zelenjavne juhe
 • 1 strok česna
 • oljčno olje
 • sol
 • poper
 • muškatni orešček
 • zmlete mandlje

 

V čisti zelenjavni juhi najprej regrat kuhamo nekaj minut. Juho ohladimo in na ponvi na olivnem olju prepražimo česen. Dodamo mandlje in vse skupaj stresemo v regratovo juho. Mešanico pretlačimo s paličnim mešalnikom ali ročno. Dodamo začimbe.

 

Vir: www.okusno.je

Priprava regrata s krompirjem

Regrat očistimo in operemo. Krompir skuhamo v lupini in kuhanega olupimo. Še toplega narežemo in dodamo regratovim listom. Narežemo skuhana jajca, dodamo kis in sol ter ponudimo.

 

Regratov čaj

Poparek pripravimo tako, da dve čajni žlički zdrobljenih korenin ali listov prelijemo s skodelico vrele vode. Namakamo 10 minut in popijemo dve skodelici na dan uro po kosilu ali večerji. Čaj je priporočljiv pri motnjah v delovanju ledvic, pri žolčnih in ledvičnih kamnih, deluje proti zastajanju vode in proti celulitu. Je pa tudi dobra pomoč pri odpravljanju odvečne telesne teže.

Vir: okusno.je

Regratov med

Vir: kulinarika.net
 • 300 g regratovih cvetov
 • 300 g sladkorja

Regratove cvetove naberemo v suhem in toplem vremenu, sredi dneva, ko so cvetovi povsem odprti. Nato ločimo rumene cvetne koščke od cvetne čašice. Cvetne koščke v plasteh v kozarec nasujemo s sladkorjem in ga zaprtega postavimo na sonce. Počakamo, da se sladkor stopi. Precedimo cvetne koščke in jih dobro iztisnemo.

Regratov med je primeren za sladkanje čaja. Lahko pa ga uživamo tudi na kruhu. Regratov med je bogat vir vitamina C, vsebuje veliko glukoze in hitro kristalizira, vsebuje luteolin, ki pospešuje delovanje antioksidantov, vsebuje visok nivo inulina, ki preprečuje demenco, staranje, diabetes in rast rakavih celic, blaži pa tudi menstrualne težave. Ni pa priporočljiv za ljudi, ki imajo alergije na cvetni prah.

Regratov sirup

Vir: naravne-jedi.si

Regratov sirup že dolgo velja kot izredno zdrav napitek, saj pomaga pri prehladih, izboljšuje prebavo in aktivno pomaga pri razstrupljanju telesa. Predniki so ga mnogokrat uporabljali za izboljšanje krvi. Priprava sirupa je precej enostavna. Regratov sirup pripravljamo iz regratovih cvetov. Najboljši so cvetovi, ki so odmaknjeni od cestišča, poiščite bolj odročne kraje neokrnjene narave. Bolj priporočljivo jih je nabirati v košaro v lepem sončnem vremenu. V deževju dež namreč spira cvetni prah iz cvetov in sirup, narejen iz takih cvetov, je bolj prazen v primerjavi s sirupom iz cvetov, nabranih v lepem sončnem vremenu. Predvsem pa naj bodo cvetovi ob prihodu domov sveži, ne oveneli.

Za regratov sirup potrebujete:

 • 400 regratovih cvetov
 • 2 litra vode
 • 1,5 kg sladkorja (najboljši je rjavi sladkor)
 • 4 limone
 • 2 pomaranči

Uporabimo lepe in čiste cvetove. Damo jih v večjo posodo, jih prelijemo z vodo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan cvetove pokuhamo približno pol ure na zmernem ognju. Cvetove ožamemo, tekočino prelijemo skozi gazo, da dobimo bistro tekočino. To tekočino segrejemo na približno 60 stopinj, dodamo sladkor, sok limon in sok pomaranč ter kuhamo na zmernem ognju še približno dve uri. Ko bo sirup počasi postajal bolj gost, ga odstavimo z ognja in prelijemo v steklenice. Steklenice zapremo in hranimo v hladnem in temnem prostoru. Regratov sirup je izredno obstojen, uporabljamo pa ga lahko skozi vse leto.

Priprava regratovega sirupa pa lahko poteka tudi na hladen način.

Potrebujete:

 • 1 kg regratovih cvetov
 • približno 750 g rjavega sladkorja

V čist stekleni kozarec damo plast rumenih cvetov, brez spodnjega dela, stebla, ki jo prekrijemo s plastjo sladkorja. Postopek ponavljamo dokler ne napolnimo kozarca. Ko je kozarec poln, ga zapremo in postavimo na sonce. Počakamo, da se sladkor stopi. Sirup prelijemo v kozarce. Tak sirup je nekoliko gostejši, precej podoben regratovemu medu.