V ŽALCU PO USPEŠNI ZGODBI FONTANE PIVA V PLANU ŠE RAZGLEDNI STOLP

www.turizem-zalec.si

V mestnem parku v Žalcu so septembra lani ob prazniku Občine Žalec odprli fontano piva Zeleno zlato. Žalska fontana bo v letošnjem letu odprta sedem mesecev, napovedujejo pa 100.000 obiskovalcev.

Po besedah župana Janka Kosa bo ponudba na fontani letos nadgrajena. Oblikovana naj bi bila dodatna ponudba gostincev k fontani kot so pivske lizike, parfum, ki bo dišal po hmelju, preste in klobase.

www.turizem-zalec.si

Betonska skulptura sestavljena iz dveh polkrožnih oblik oziroma dveh fontan, eni pivski ter drugi vodni, na prvi pogled deluje precej monotono. Betonski »umetnini« verjetno ne bi namenili prav veliko pozornosti, če se iz betonskih stebričkov ne bi dvigovale točilne naprave, iz katerih si lahko natočite različne vrste piva. Ob obisku fontane je najprej potrebno kupiti vrček, ki ga je oblikoval Oskar Kogoj, častni občan Občine Žalec. Vrček stane 6 evrov in ima na dnu poseben čip, ki šteje število polnjenj. V ceno šestih evrov je poleg vrčka vključenih še pet polnjenj po en deciliter piva. Pomembno je poudariti, da je predpogoj, da se pivo ponudnika na fontani sploh lahko toči ta, da je pivo pridobljeno iz domačega, savinjskega hmelja.

Kmalu bo fontana bogatejša za dva nova stebrička, točilnega ter pralnega, saj so se na Občini Žalec odločili za razširitev obstoječe fontane.

Ob javni objavi sporočila o naročilu, je Občina Žalec zapisala: “Med delovanjem naprave so se pokazale določene pomanjkljivosti, ki jih je potrebno odpraviti oziroma se je naročnik odločil, da je potrebno zaradi izboljšave celotnega sistema dodatno vgraditi določeno opremo. Prav tako se je upravljavec odločil, da bo zaradi povečanega povpraševanja dodatno investiral v točilni ter pralni stebriček.” 

Po besedah župana Janka Kosa je v planu obstoječih pet točilnih pip s pomočjo donacij razširiti na osem. Fontana piva, ki je za začetek glede na obisk presegla vsa pričakovanja, se ponovno odpira predvidoma s 1. aprilom in bo odprta vse do konca oktobra. Znano je že, da bodo v Žalcu v maju gostili evropski kongres malih pivovarjev, kar bo dodatno pripomoglo k prepoznavnosti mesta. Žalska občina je celo razmišljala o nadkritju fontane, vendar je zaenkrat to idejo opustila.

www.hmezad.si

Po uspešni zgodbi fontane piva Zeleno zlato, pa v Žalcu strmijo k še večji prepoznavnosti mesta. Najvišjo stavbo v Savinjski dolini, stolpnico Hmezad, želijo urediti v razgledni stolp. Zgradili naj bi panoramsko dvigalo ter urediti prevoz za obiskovalce od fontane piva do stolpa. Kot lastnik objekta se slovenski hmeljar Jože Čas s predlogom strinja, do uresničitve pa jim lahko pomaga investitor, ki bi projekt realiziral.