PUST, PUST, OKROGLIH UST. ČAS, KO ŠEME PREVZAMEJO OBLAST!

Vir: pust-mozirski.si

Poseben čas v letu, ko ulice zapolnijo sprevodi maškar in z njimi veselje, rajanje in norčije, je čas priprav na pomlad in preganjanja zime. Je pustni čas. Staro izročilo pravi, da pustne šeme s svojim obiskom prinašajo srečo in dobro letino, zato jim ni priporočljivo zapirati vrat. Znan je rek: »Če na pustni torek ne pridejo v hišo maškare, ali jim zaprejo vrata, jih bo doletela neizogibna nesreča.«

Pričetek pustovanja nastopi že pred pustnim torkom, vrhunec pa doseže v soboto in nedeljo s pustnimi karnevali in povorkami. Pustne šeme vztrajno preganjajo zimo in kličejo pomlad. Znano je tudi, da na pustni torek pusta obsodijo na smrt in ga pokopljejo. Pokopljejo pa ga lahko tudi na pepelnično sredo, dan, ko nastopi 40- dnevni post.
Posebno in dolgo tradicijo ohranja pustovanje v Mozirju. Pust Mozirski je skozi dolga leta obstoja močno popestril dogajanje v kraju. V karnevalski sprevod je vključena vsaj ena od krajevnih zgodb preteklega leta. Poseben dosežek Pusta Mozirskega pa predstavlja leto 1999, ko je s svojo izvirnostjo in avtohtonostjo pripeljal Mozirje v združenje evropskih karnevalskih mest (FECC). Na pustni torek pustnaki v občini prevzamejo oblast in pustni župan prevzame pravice pravega mozirskega župana. Po prevzemu oblasti sledi obhod in obisk tamkajšnjega gospodarstva. Pust Mozirski gospodarstvenike opozori na napake, ki so jih zagrešili v preteklem letu in jim predlaga rešitve. Rajanje ob tradicionalni karnevalski povorki traja vse do jutranjih ur. Ob polnoči pust umre, prične se pepelnica. Vse od zgodnjega jutra na pepelnično sredo pust leži na parah. Pustnaki zamenjajo bele hlače s črnimi in popoldne pusta pospremijo na Pekove Lave ter ga zažgejo na grmadi. Poslednje želje Pusta Mozirskega preberejo na sedmini, tradicionalni pojedini ob zaključku pustovanja.

Vir: www.sostanj.si

Tudi v Šoštanju ostaja tradicija, ko Pust Šoštanjski začasno prevzame oblast. Tudi letos je navdušil sobotni že 64. mednarodni karneval. Za pravo pustno povorko so na pustni torek poskrbeli otroci Vrtca Šoštanj v spremstvu 18- ih čarovnic in pričarali norčavo vzdušje. Za dobro voljo pa so poskrbeli tudi prvošolčki tamkajšnje osnovne šole.

 

Vir: www.mojaobcina.si/vransko

Precejšen nemir pa je bilo moč čutiti tudi v občini Vransko, saj so oblast prevzeli vranski generali »VRANARJI«. Prijetno pustno vzdušje je vladalo tudi po drugih spodnjesavinjskih občinah, ki so bile prav tako deležne obiskov pustne vlade vranskih generalov, ki imajo oblast v rokah vse do pepelnične srede.

Po tradiciji je bilo veselo še po mnogih občinah Savinjske in Šaleške doline.