V Slovenijo prihaja vedno več ilegalcev?

Mediji poročajo, da je vedno več ilegalnih prehodov čez našo mejo s Hrvaško. Največ težav imajo menda v Novem mestu, danes pa smo zasledili, da se s tem problemom soočajo tudi naša primorska mesta.

Ker nimamo primerno urejene zakonodaje, skoraj vsi ti pribežniki zaprosijo za azil in lahko ostanejo. Ob tem se ne upošteva niti to, če so med njimi storilci kaznivih dejanj.

Menda imamo primere, da so ilegalci bili zaloteni pri vlomu v hišo, pa so upoštevali njihovo željo po azilu. Takšnih primerov je menda kar veliko, zakonodaja pa ne omogoča našim policistom ustreznega ukrepanja.

V mandatu te vlade je stranka SDS že kar nekajkrat predlagala ostrejšo zakonodajo, a so jih poslanci vladajoče koalicije vedno zavrnili.

Zdaj nosimo posledice nerazumnih odločitev in stanje je na tem področju že alarmantno. Seveda pa imajo mediji tihi dogovor z vladajočo strukturo, da se o incidentih ne piše veliko. Izjema je Nova24TV, ki dokaj dokumentirano opozarja na probleme, ki so povezani z nezakonitimi prestopi mej in posledično težave prebivalcev, ki tam živijo.

Tako so v Črnomlju prebivalci dobili pismo županje, v katerem opozarja ljudi, da naj se migrantom ne približujejo; naj svoje hiše zavarujejo in zaklepajo; naj migrantov ne spuščajo v stanovanja in podobno.

Kako si država predstavlja, da se bodo ljudje sami zaščitili? Mar ni to naloga države?

Najprej bi bilo potrebno sprejeti ostrejšo zakonodajo, saj je vsakomur jasno, da migranti niso begunci in da so Hrvaška, Italija in vse naše sosednje države varne države – po kmečki logiki, migranti pri nas ne bi mogli zaprositi za azil. Prav nasprotno, ukrep bi moral biti takojšnja vrnitev v varno državo iz katere so prišli.

Štiri leta so že zamujena in sedaj je res skrajni čas, da pride na vlado stranka, ki bo znala in želela zaščititi naše ljudi.

Mislimo, da bi to morala biti prvotna tema v tem predvolilnem času – kakšne ukrepe sprejeti, da se Slovenija zaščiti, tako materialno kot tudi varnostno, pred nezakonitimi prestopi meje.

Res ne razumemo, zakaj se kandidatov ne sprašuje o konkretnih ukrepih, ki bi jih po izvolitvi v parlament nemudoma sprejeli. Tako bi volivci vedeli, koga naj na volitvah izberejo in predvsem bi vedeli, zakaj so ga izbrali.

Kako je bilo v času odhajajoče vlade nas ne zanima, ker smo v tem času živeli in občutili. Zanima pa nas, kako bo jutri in ali se bo na tem varnostnem vprašanju res kaj ukrenilo in spremenilo na bolje.

Napisal: Mikki