Iz Policijske uprave Celje poročajo, da je v petek, 30. junija okoli poldneva, patrulja Policijske postaje Žalec pri kontroli prometa v Levcu zaznala vozilo, katerega voznik je, ko je opazil patruljo, zavrl in sunkovito zapeljal v slepo ulico. Policista sta zaradi suma, da se skuša izogniti policijski kontroli, zapeljala za njim in ga dohitela na zapuščenem parkirnem prostoru.

Poleg 38-letnega voznika, državljana Srbije, sta bili v vozilu še njegova 31-letna partnerka, državljanka Bolgarije, in njuna mladoletna hči. Ob ugotavljanju identitete je bilo ugotovljeno, da osumljeni 38-letni državljan Srbije neprijavljen biva v Celju, njegova 31-letna partnerka pa ima v Celju prijavljeno začasno bivališče.

Policisti so zaradi suma storitve kaznivega dejanja izvedli pregled prevoznega sredstva, potnikov in prtljage ter ugotovili, da je v prtljažniku vozila večji kovček, v njem pa 10 zavojev z neznano substanco, za katero se je v nadaljevanju potrdilo, da gre za prepovedano drogo kokain. V nadaljnji postopek so se vključili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje, ki so vozniku in njegovi partnerki odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po čl. 186/I Kazenskega zakonika.

Analiza je pokazala, da gre za več kot 10 kilogramov izjemno kakovostnega in čistega kokaina. Foto: PU Celje

Analiza zasežene substance je pokazala, da je osumljenec prevažal dobrih 10 kilogramov izjemno kakovostnega in čistega kokaina. Vrednost tovrstnega kokaina na trgu dosega ceno tudi do 100 evrov za gram, sicer pa sama pošiljka v takšni količini in takšne kakovosti droge dosega vrednost najmanj pol milijona evrov.

Partnerko osumljenega so kriminalisti po zbranih obvestilih in po opravljeni hišni preiskavi izpustili na prostost, 38-letnega osumljenca pa s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. Predpisana zaporna kazen za tovrstno kaznivo dejanje je od enega do desetih let. Sam izvor prepovedane droge in vpletenost morebitnih drugih osumljencev kriminalisti še ugotavljajo.