Takole je stavkajočim na RTV nalil čistega vina gospod Grošl iz Velenja

Foto: TIGR

V celoti vam posredujemo spodaj napisano odprto pismo gospoda Grošla stavkajočim na RTV Slovenija:

 

Silova, 26. 9. 2022

STAVKOVNI  ODBOR

Radiotelevizije Slovenije

 Razmišljanje o ureditvi razmer na področju medijev

Na TXT  so objavljene zahteve stavkovnega odbora.  O posameznih točkah imam naslednje mnenje:

1  –   2      črkovno besedilo lahko vsak podpira, važnejše pa je njihovo pojmovanje in

razumevanje,   ker   ****

3  –   5      se ne morem opredeliti, ker ne poznam razmer

6   –  8      zahteve so politično motivirane

****   ker za čas, ko je bil predsednik vlade Janez Janša, lahko glede poročanja TV Slovenija v Dnevniku in Odmevih ugotavljamo, da so imeli prednost brezdelni kolesarski razgrajači na ljubljanskih ulicah pred problemi, povezanih z epidemijo. Z negativnim prizvokom ste poročali o ukrepih slovenske  vlade, v kasnejšem poročanju o ukrepih v drugih državah, ki so bili včasih tudi strožji, pa tega ni bilo  – imel sem občutek, da voditelj bere poročanje iz dveh različnih tematskih področij.

Lani je bilo razširjena  teza  o nesvobodi medijev v Sloveniji.  Spet gre za nesporazum.  Kdo je oviral medijsko svobodo?  Vlada, ki se jo je na moč kritiziralo, verjetno ne.  Morda, morda pa so (vsaj nekateri) novinarji le čutili teme, ki so na moč neprijetne in so molčali ali pa se pavšalno izjavljali o medijski nesvobodi, kar pa so v tujini posplošili kot stanje v državi.

In danes?

Kdo naroča kaj in kako se teme prikažejo  javnosti?   V poročilih je za poslušalce in bralce pomembna samo resnica  brez subjektivnih ocen. Porodil se mi je preprost nasvet:  obveščanje javnosti naj bodo podobna poročilom o vremenu – tukaj ni možnosti subjektivizma.

Po naključju sem zjutraj pripravljal pismo bralca za neko revijo.  Ocenjujem, da so misli tudi uporabne kot dodatek gornjemu pisanju:

Z novim zakonom o RTV naj bi se izvedla depolitizacija te ustanove.  Vprašujem se, kateri »genij« se je domislil tega pojma. Kdo je v sedanjem času in dostopnosti medijev še tako neveden, da je ali ostaja depolitičen?  Četudi danes v organe RTV imenujemo preproste ljudi kot je bil Krjavelj, bi delo kmalu zahtevalo določene jasne opredelitve.  Nepolitični so lahko samo otroci v vrtcih in prvošolčki  –  znanje branja že izniči to okoliščino.  Vsakršna depolitizacija je tudi ob korektnem in poštenem pristopu v sedanjih okoliščinah čista iluzija;   »depolitizacija« RTV pa je sploh manipulacija z ljudmi in podcenjevanje njihove razgledanosti.

Lepo pozdravljeni!

 

                                                                                                   Jakob Grošl