Slovenska demokratska stranka za nadaljnje davčne razbremenitve, GS pripravlja dodatne obdavčitve

Na zadnjih predvolilnih soočenjih je tema pogovorov večkrat nanesla na davke in na to, kakšno davčno politiko bodo imele različne politične stranke, če bodo sodelovali v naslednji vladi. Ta vlada pod vodstvom stranke SDS in Janeza Janše je dokazala, da je davke mogoče tudi znižati in s tem finančno razbremeniti vse tiste, ki delajo in ustvarjajo za boljšo prihodnost vseh. Kljub temu, da je vlada Janeza Janše znižala davčne obremenitve državljanov, najpomembnejša spremembe je vsekakor postopno zvišanje splošne davčne olajšave iz 3.500€ na 7.500€ v letu 2025, kar bo pomenilo, da bo vsak, ki dela leta 2025 prejel skoraj eno neto plačo višjo letno plačo. Ta znesek bo lahko še višji, saj se po novem davčne olajšave ponovno usklajujejo z rastjo cen življenjskih potrebščin.

Gledano na zadnje ankete, sta dva glavna protagonista za zmago na volitvah, ki bodo to nedeljo, SDS in Gibanje svoboda. Ob pregledu njunih programov za načrt vodenja vlade in države za naslednja 4 leta, ugotovimo, da se politična akterja že v osnovi močno razlikujeta, ko vprašanje nanese za prihodnost SDS je v svojem programu za naslednje 4 letna napovedala še dodatne davčne razbremenitve vseh zaposlenih z obvezno 13. plačo, ki ne bo obdavčena, uvedbo družinske dohodnine in dveh dodatnih pokojnin, s strani vlade pod vodstvom SDS pa bo uvedena tudi socialna kapica, s katero se bo zadržalo najpomembnejše in najperspektivnejše kadre v gospodarstvu, s katerimi se ustvarja najvišja dodana vrednost na zaposlenega.

Drugi kandidat za naslednjega mandatarja Robert Golob pa je slovenskem volivcem in volivkam predstavil program, s katerimi bo uvedel naslednje spremembe:

  • bolj bo obdavčil premoženje, ki ga imajo ljudje (nepremičnine, kapital, premičnine),

  • spremenil Zakon o dohodnini, na podlagi katerega imajo vsi zaposleni višje plače,

  • nasprotuje uvedbi socialni kapice,

  • razveljavitev vseh PKP- zakonov, po navodilu Instituta 8. marec, kar pomeni, da bodo spodaj navedeni morali vrniti 4.700 mio EUR,

    • denar bodo vračali – upokojenci, študenti, velike družine, kmetje, invalidi, vojni veterani, zaposleni v javnem in zasebnem sektorju, kulturniku in drugi s.p.ji vračati solidarnostne dodatke in druga nadomestila, ki so jih prejeli v času epidemije,

    • pomoč bo moralo vrniti gospodarstvo in kmetje,