Včeraj je lovec lovske družine Izola odstrelil srno, ki se je zatekla v izolsko ladjedelnico. Za svoje ravnanje je imel dovoljenje policije in odredbo lovske inšpekcije – v tem primeru je šlo za izredni poseg na nelovnih površinah, ko policija ne želi ukrepati, živali pa se ne da drugače odstraniti.

RTV novinarka Eugenija Carl pa je okoli tega objavila zgodbo napada na lovca in lovskega čuvaja lovske družine Izola, pri tem je navadla, da je nezakonito odstrelil srno v izolski ladjedelnici.  Komentarji niso bili povsem na mestu, saj se gospa ne spozna na prakso in lov – nesrečni dogodek je označila kot nekaj nezaslišanega.

Delavci ladjedelnice so namreč opazili srno, ki se je zatekla v ladjedelnico in ni več našla izhoda iz situacije.

Eugenija Carl je na svoje Facebook profilu zapisala:

Pri tem so poklicali lovsko družino Izola, da pridejo srnico rešiti. Poudarek na rešiti! Namesto tega je prišel lovec-čuvaj in po šerifovsko rešil zadevo. Srno je preprosto – ustrelil. Sem povedala, da je streljal v prostoru, kjer so bili ljudje, v bližini cesta in da je to, kot je meni znano, v mestu/ naseljih prepovedano?!

Njeno “resno preiskovalno” novinarsko zgodbo so opazili številni in nasedli njenim blodnjam – danes pa o tem pristransko poročajo vsi osrednji mediji.

Lovec je ravnal skladno z zakonodajo

Dejstvo je, da je lovski čuvaj ravnal skladno z zakonom in s svojimi pristojnostmi. Kot so zapisali na Lovski zvezi Slovenije, je lovec poklical lovsko inšpekcijo, opisal situacijo in prosil za navodila. V bližini ni bilo na razpolago narkotika in puške za omamljanje, zato je inšpektor z ustno odločbo odredil usmrtitev in odstranitev živali, ki se je v paničnem begu zaletavala v mrežo, pri čemer je utrpela poškodbe.

Obvestil je tudi policijo in prosil za zavarovanje kraja dogodka zaradi uporabe strelnega orožja. Policija se ni mogla odzvati v realnem času zaradi zadržanosti razpoložljivih patrulj na obravnavi prometne nesreče. Upošteval je vse varnostne ukrepe v zvezi z uporabo orožja v urbanem okolju in žival skladno z odločbo pristojne inšpekcije usmrtil.

Glede na dejstvo, da policija ni uvedla preiskave dogodka, lahko z veliko gotovostjo sklepajo, da lovec ni povzročil splošne nevarnosti.

 

 

Spletno uredništvo