Advent ali “veseli december”?

Kako to, da so v tem času, tako velike razlike v načinu praznovanja v Evropi?

Naše sosednje države se v adventnem času umirjajo in se počasi pripravljajo na božič v družinskem krogu.

Imajo adventne in božične sejme, ki jih obiskujejo družine z otroki. Skupaj!

V Sloveniji pa se govori o “veselem decembru” – pijančevanju, potrošniški mrzlici, veseljačenju in nemirnostih vseh vrst, ki so prav zapovedane v tem času.

Koliko otrok, družin je zaradi tega prizadetih?

Poznamo pričevanja ljudi, ki se prav zaradi te miselnosti bojijo teh praznikov. V družinah ni MIRU!

Ves čas se nekam odhaja, otroci so zdaj pri enih, potem pri drugih sorodnikih, ker starši nimajo časa, saj je “veseli december” in nikakor ne smejo kje manjkati.

Slovenski narod je že po zgodovini družinski. Ta nova miselnost o “veselem decembru” je dodobra načela našo tradicijo in obenem izpodrinila tisočletja MIRU, ki so ga občutili naši predniki v tem času.

Kot narod, bi se morali nekako upreti in poskrbeti za svoje potomce – le ti, bi morali spet doživeti in spoznati, kaj pomeni adventni čas.

Slovenci smo v tem času pospravili stanovanje, spekli potico, imeli koline, naredili klobase, kuhali “žovčo”, “vodili” klobase, “pokladali” meso za sušenje, jedli kislo zelje in kislo repo, obiskali bolne, povabili na obisk sorodnike, pred spanjem molili, segli v roke “skreganemu” sosedu, odpustili zamere celega leta, iskali odpuščanja (če smo komu storili krivico), obiskali grob naših ljubih, prižigali sveče na adventnem venčku (vedno z vso družino!), poskrbeli za živali (zavržene muce in psičke), hranili ptice (loj – od kolin, obešen po vejah) in imeli UPANJE, da bomo drugo leto bolj prijazni.

Kaj pa danes? In zakaj se tako počutimo? Zakaj tako živimo, če vemo, da bi bilo lahko drugače?

Želimo vam mirne praznike in veliko druženja z vašimi najdražjimi!