MED, tako in drugače

V zimskih mesecih nam še posebej prija čaj z medom. Vsako smrkanje in kihanje se nazadnje konča s tem toplim napitkom. Med je odličen tudi kot namaz na kruhu. Veliko bolj zdravo je otrokom ponuditi za zajtrk na kruh namazan med, kot pa razne čokoladne pripravke, ki so polni belega sladkorja.

Da bi izvedeli več o tem sladkem proizvodu čebel, smo obiskali gospoda Ivana Čoparja, ki je strasten čebelar in ga povprašali, kako je danes s to panogo pri nas.

Gospod Ivan Čopar, kako dolgo se že ukvarjate s čebelami?

 Prve stike s čebelami sem začel 1995 leta pri svojem prijatelju čebelarju Kokalj Štefanu, ki je imel preko 120 čebeljih družin. Član Čebelarske zveze Slovenije, Čebelarske zveze Savinjsko-Šaleškega območja in Čebelarske družine Janeza Goličnika Mozirje sem postal leta 2000. Sedaj imam 30 čebeljih družin v AŽ in nakladnih panjih.

 Kaj vas pri pridelavi medu najbolj skrbi in ali vam država gre na roko s predpisano  zakonodajo?

 Danes je skrb vsakega čebelarja, zajedavec  varoja, ki sesa kri čebelam še kot ličinki in nato starejšim čebelam in s tem slabša zdravstveno stanje čebel. Potem so manj odporne na razne viruse in ostale bolezni. Same čebele postanejo invalidi in ne morejo vzgajati novih mladih čebel in tudi ne morejo v polni meri prinašati nektar, mano, cvetni prah, proizvajati čebelji vosek in propolis v panj, kar vpliva na slabše donose za čebelarja.

Država ima zelo korekten odnos do čebel, saj nam omogoča, da nam veterinarji pomagajo pri zatiranju varoje. Za nas pripravljajo brezplačna predavanja in delavnice za uničevanje varoje. Ministrstvo za kmetijstvo nam pomaga preko javne svetovalne službe pri čebelarjenju s svojimi svetovalci, ki delujejo na Čebelarski zvezi Slovenije na Brdu pri Lukovici v našem čebelarskem centru. Vsaki Čebelarski družini finančno pomagajo tudi Občine z finančnimi sredstvi za organiziranje predavanj, strokovnih ekskurzij in plačevanje stroškov za čebelarske krožke na Osnovnih šolah.

 So slovenski čebelarji dovolj obveščeni o nevarnostih, ki jih povzročajo določena zdravila in škropiva, ki se uporabljajo v kmetijstvu?

 Na osnovi vseh predavanj in delavnic, ki jih nam omogočajo Ministrstvo za kmetijstvo, Nacionalni veterinarski inštitut Slovenije, javna svetovalna služba za čebelarstvo in terenski svetovalci, nas v polni meri podučijo o pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev za uporabo v sadjarstvu in kmetijstvu, da ne bi le ta strupena sredstva prišla v čebelje pridelke in, da ne bi čebele zaradi tega umirale.

Kako konkurirate trgovinskim centrom, ki pod ceno prodajajo med in kakšna mislite, je kakovost tega medu?

 Kot kupci lahko razberejo iz etiket, ki so na medovih, ki jih prodajajo trgovske verige, se da razbrati, kaj je v kozarcu za med. Če so v kozarcu medovi iz držav izven Evropske unije, so ti medovi po zelo nizki ceni, ki so pridelani v državah, za katere ne moreš ugotoviti kako je čebelji pridelek pridelan. Če pa ima trgovina medove iz Slovenije, so ti medovi prvo dražji in pridelani po naših standardih, še posebej je potrebno iskati slovenski med, ki je označen s prelepko »SLOVENSKI MED Z GEOGRAFKO OZNAČBO«. Ta med je kotroliran s strani naših laboratorijev in tudi evropskih inštitutov. Vsi kmetijski proizvodi, ki se prodajajo direktno od kmeta do končnega kupca so dražji kot v trgovinah. Med je edini artikel, ki je pri čebelarju cenejši kot v trgovini.

Primer:

-Med iz držav izven Evropske unije je 1 kozarec 720 ml po ceni cca           4,00 do 5,00 €

-Med iz držav Evropske unije in Slovenije pa je 1 kozarec 720 ml cca     11,00 do 15,00 €

 Ali poleg medu prodajate še kakšen čebelji proizvod?

 V mojem čebelarstvu poleg cvetličnega, gozdnega, akacijevega in  kostanjevega medu pridelujem še, čebelji vosek, cvetni prah, propolis, čebelji strup pa uporabljam za naše družinsko zdravje, kot apiterapijo skupaj z ostalimi čebeljimi pridelki. Medene izdelke: kremni med, medeni liker,  medeno brinjev liker, medeni liker z vodko in medeno čokoladni liker pa imamo za svoje potrebe in družinske prijatelje.

 Kje vas najdemo, če si zaželimo dobrega, domačega medu?

 Moj naslov:  Ivan Čopar  Loke 44 a  3330 Mozirje

Tel: 041-665-178    E-naslov: [email protected]

Slovenski zajtrk v vrtcu Mozirje
Slovenski zajtrk v vrtcu Mozirje
Občina Mozirje prejela priznanje kot, “NAJBOLJ PRIJAZNA OBČINA DO ČEBEL” Od devetih nominiranih je Občina Mozirje prejela 3. mesto.
Slovenski zajtrk v Osnovni šoli, kje smo skupaj zapeli Slakovo pesem “ČEBELAR”. Čebelarji skupaj s kmeti, sadjarji in peki pripeljemo lokalno pridelano hrano v vrtce in šole, kjer kuharice napravijo slovenski zajtrk. Čebelarji pa jih obiščemo in skupaj se pogovorimo o čebelah in zdravi lokalno pridelani hrani: kruh, mleko, maslo, sadje-jabolka in med.

Za pogovor se vam najlepše zahvaljujemo in vam želimo še veliko lepih uric preživetih v naravi, v družbi pridnih čebel.