Levica – “Ustavimo prevzem Gorenja!”

V uredništvo smo prejeli pismo Levice, v katerem zahtevajo, da se ustavi prodaja Gorenja.

Gremo lepo po vrsti in poglejmo kaj nam sporočajo. Napišejo:

“Hisense v posel ne vstopa iz dobrodelnih vzgibov, ampak z enim samim namenom- povečanjem profita.”

Mi razmišljamo:

Ali ni to v tržnem gospodarstvu nekaj povsem normalnega in logičnega? Podjetja so ustanovljena z namenom, da ustvarjajo dobiček. Večji kot je dobiček, več pobere država davka, več je zaposlitev. Če je torej namera podjetja Hisense, da Gorenju poveča dobiček, bi morali biti s tem zadovoljni, ne pa godrnjati.

Napišejo:

“Opozarjamo, da je načrtovani prevzem Gorenja resna nevarnost za razvoj Savinjske regije in Slovenije na sploh.”

Mi razmišljamo:

Ali ni morda še večja nevarnost, če Gorenje propade in s tem vsa delovna mesta? Če so v Gorenju spoznali, da potrebujejo močnega strateškega partnerja in ga tudi našli, bi morali biti hvaležni, saj je le to pogoj za ohranitev delovnih mest. Ne razumemo kakšna nevarnost bi pretila Savinjski dolini in Sloveniji s strani strateškega partnerja – saj v Velenje ne bo prišel s tanki, temveč s kapitalom in razvejanim trgom.

Pišejo:

Goran Lukič: “Scenarij je predvidljiv: pričakovati je selitve proizvodnje iz Velenja in Slovenije, s čimer je že začela Bobinčeva uprava. V Levici temu odločno nasprotujejo in pozivamo vse – sindikate, svet delavcev Gorenja ter šaleško in širšo javnost – da se takšnim načrtom uprejo! Hkrati pozivamo vodstvo KAD, ki je največji posamični lastnik Gorenja, naj deleža ne proda, svoj lastniški vpliv pa raje izkoristi za zaščito delovnih mest.”

Mi razmišljamo:

Ali niso takšna predvidevanja malo za lase privlečena? Hisense je jasno povedal, da selitve ne bo – celo več, potrebovali bodo še več delavcev in dodatno zaposlovali. Prav tako so se obvezali blagovne znamke Gorenja obdržati in si jih ne nameravajo podrejati. Kako naj KAD zaščiti delovna mesta? Ste mislili morda tako, da Gorenje spet dokapitaliziramo davkoplačevalci? Gorenje je veliko za Slovenijo in premajhno za svetovni trg. To menda razumete – zato potrebujejo strateškega partnerja.

Pišejo:

“Cerarjeva koalicija je poleti 2015 v Strategiji upravljanja Gorenje opredelila kot pomembno podjetje. Povozila je svoja lastna merila, po katerih bi bilo treba Gorenje obravnavati kot družbo strateškega pomena. Zavrnila je tudi amandma Levice, da se Gorenje skupaj s podobnimi podjetji vendarle uvrsti med strateške naložbe.”

Mi razmišljamo:

Država v takšnih podjetjih nima kaj iskati. Če bi želeli normalno poslovanje podjetij, bi se morala država in politika povsem umakniti iz odločanja o tem – kako, kdaj in s kom naj poslujejo. Podjetja so vezana na trg in ne na voljo posameznih politikov. Tako pa imamo situacijo, da vsa podjetja v državni lasti, delajo slabo. Prav tako je zaradi vmešavanja države marsikje slutiti korupcijo in postavljanje političnih privržencev na vodstvene funkcije – ne na podlagi znanja, temveč na podlagi pripadnosti določeni politični opciji.

Pišejo:

“Hisense nima razvidnih pravil na področju standardov dela ter ne razkriva informacij
o svoji dobaviteljski verigi. Prav tako ni jasno, ali zaposlenim zagotavlja dostojno plačilo, pravico do kolektivnih pogajanj in ali upošteva prepovedi otroškega dela. Ali bomo res dopustili, da Gorenje, ki je s 6.600 zaposlenimi med največjimi zaposlovalci v Sloveniji,
konča v takih rokah?”

Mi razmišljamo:

Kako ste lahko proti, če sami napišete, da nimate informacij? Ali ne bi bilo potrebno najprej pridobiti verodostojne informacije, potem pa se na podlagi le teh odločiti, kaj si mislite o zadevi? Najbrž razumete, da je vprašanje ali Hisense upošteva prepoved otroškega dela, že na meji žaljivosti.

In za konec – za boljše razumevanje kaj je podjetje Hisense, smo izbrskali nekaj podatkov:

– ustanovljeno je bilo leta 1969 na Kitajskem.

– je eno največjih proizvajalcev televizorjev in gospodinjskih aparatov.

– ima 20 podružnic, tudi v Evropi in zaposluje okrog 75 tisoč ljudi.

– je velik izvoznik, izvaža tudi v ZDA.

– dobiček se šteje v milijardah USD. Lani je hčerinsko podjetje Hisense Electric ustvarilo 4,5 milijarde evrov; Hisense Kelon pa 3,5 milijarde evrov.

– v Sloveniji že lahko kupite njihove izdelke – televizorje in hladilne aparate.

Napisal: Mikki