Kaj mislite, koliko zasluži najbolje plačani župan v Sloveniji?

Foto: pixabay.com

V medijih smo danes zasledili, koliko zaslužijo župani različnih mest v Sloveniji. Morda se je začelo o tem pisati tudi zato, ker bomo letos novembra imeli volitve za “nove obraze” na županskih mestih.

Podatki o plačah javnih uslužbencev so javni in torej dostopni vsakomur, ki ga to zanima. Slovenija ima 212 županov, njihove plače pa so zelo različne, saj je plača odvisna od števila prebivalcev v občini.

Če bi bili malo zlobni, bi lahko namignili, da se morda tudi zaradi tega prebivalstvo velenjske občine veča – pa seveda ne bomo in se bomo držali zgolj uradnih in preverjenih podatkov.

Pa poglejmo malo konkretne plače za letošnji mesec maj:

– največ zasluži Zoran Jankovič – 4.820 € (Ljubljana je tudi najštevilčnejša po številu prebivalcev);

– sledi mu Andrej Fištravec (Maribor) – 4.404 €;

– na tretjem mestu je Boris Popovič (Koper) – 4.084 €;

– na četrtem mestu pa je Bojan Kontič (Velenje) – 4.048 €.

Seveda so to bruto plače.

Koliko kdo izmed zgoraj imenovanih županov resnično naredi za svoje občane, pa presodite sami. Prav tako se boste tudi sami odločili, ali jih boste na volitvah še enkrat podprli.

Smo pa v medijih in na različnih portalih zasledili, da so Mariborčani sila nezadovoljni s sedanjim županom – očitajo mu zamujena 4 leta.

Tudi v Velenju je kar nekaj nasprotovanja zaradi županove politike, ki preveč spominja na preživeli socializem – postavljanje rdečih zvezd in ostalih simbolov totalitarizma, mu ne štejejo v dobro.

V Velenju je še dodaten problem, saj sedanjega župana menda prištevajo med “šaleški lobi” – ki je zakrivil preplačani TEŠ 6.

Ali je na tem kaj resnice, pa bo preiskalo sodišče, če seveda ne bomo dobili kakšnega ministra ali ministrice, ki bo želel(a) to zadevo utišati ali upočasniti.

In za zaključek:

– pozanimajte se katere so občinske ceste in ocenite, kako dobrega župana imate, koliko res skrbi za varnost svojih občanov;

– kako so urejena parkirna mesta;

– koliko vas stane komunala;

– kako je z vrtci, šolami – so vsi občani enakovredno obravnavani, kar se tiče plačila – ali pa imajo doseljenci večje pravice, kot pa ostali.

Še bi lahko naštevali, kako oceniti delo župana, pa saj veste, kje poiskati odgovore, če v občini živite in plačujete stroške njenega obstoja!