Bruselj uvedel preiskavo?

Kot je znano, smo našo največjo banko že nekajkrat dokapitalizirali. Decembra 2013 je Evropska komisija odobrila državno pomoč banki, v znesku 2,32 milijarde evrov. Ob tem se je takratna vlada zavezala, da proda 75 odstotkov svojih delnic NLB.

Problemi v zvezi z NLB se kar ne nehajo. Iz Bruslja so sporočili, da slovenski decembrski predlog ni enakovreden zavezi, da se banka proda. Na podlagi tega bodo začeli s poglobljeno preiskavo.

Komisarka Margrethe Vestager je povedala, da se bodo ključne ugotovitve nanašale predvsem na to ali bo banka dolgoročno sposobna preživeti. Prav tako bodo upoštevali enakopravnost obravnave vseh članic, saj ukrepi za eno članico ne smejo biti izjema.

Slovenija se ni držala dogovora, saj ni izvedla (prve od treh) prodaje delnic NLB do konca leta 2017. S tem, ko ni izpolnila zaveze, je postala državna pomoč iz leta 2013 nezakonita.

Evropska komisija prav tako dvomi, da so ukrepi, ki jih je decembra lani predlagala Cerarjeva vlada, enakovredni zavezi o prodaji.

Sedaj imajo Slovenski organi možnost, da predložijo pripombe, vendar to ne bo vplivalo na izid preiskave.

Kako se bo zadeva razpletla, bo banka prodana ali pa bo Slovenija plačala kazen, bomo seveda z zanimanjem še naprej spremljali.