39. spomladanska razstava tulipanov

Razstava tulipanov, 39. spomladanska razstava v Mozirskem gaju je bila s prvomajskimi prazniki končana. Ko se je pomlad dobro začela, se je z njo začela tudi razstava slovenskih mačeh, narcis in cvetnega grmičevja.

Razstava tulipanov je presegla vsa pričakovanja, saj si jo je ogledalo kar 10.000 ljudi, največji obisk pa je dosegla 1. maja s 5.000 obiskovalci.

Največji obisk je razstava dosegla 1. maja s 5.000 obiskovalci. Foto: Mozirski gaj

Razstavo so v Mozirskem gaju popestrili s kar 150.000 tulipani in večjim številom raznobarvnih slovenskih mačeh. Obiskovalce so razveseljevali risani junaki, eksotične živali, etnografski objekti in vetrni zvončki, ki so največji uglašeni vetrni zvončki v Evropi in so še vedno postavljeni na ogled.

 

 

Mozirski gaj ostaja odprt vsak dan med 9. in 19. uro. Po tulipanih je na vrsti poletno in jesensko cvetje. V sredini maja so začeli cveteti rododendroni in azaleje, pozornost privabljajo številni etnografski objekti, negativnih energij pa se boste očistili z zvokom največjih uglašenih vetrnih zvončkov v Evropi.

Prisluhnite ubranim zvokom največjih uglašenih vetrnih zvončkov v Evropi.

Zvončki vas naj bi s svojimi ubranimi, harmoničnimi melodijami očistili negativnih energij in vplivov Vesolja.

Vetrni zvončki, Foto: Mozirski gaj

Zvoki in energije vetrnih zvončkov ali mobilov očiščujejo prostor, kaj vam lahko prinesejo v dom in življenje pa je odvisno od tega, kje so postavljeni ter kakšni in iz česa so.

Obrtnik Anton Petek se ukvarja z izdelovanjem in prodajo piščalk, ki so v preteklosti že bile na stojnicah v Gaju. Je mnenja, da so zvoki povsod okrog nas in meni, da se moč zvoka lahko in mora izkoristiti. Pred leti se je srečal z vetrnimi zvončki, ki so ga očarali. Odločil se je, da jih bo izdelal tudi sam. Dve leti je raziskoval, nato je zvončke začel ustvarjati. Prve uglašene zvončke je podaril centru za slabovidne v Škofji Loki, po štirih mesecih dela, pa je vetrne zvončke prejel tudi Mozirski gaj. Ti so celo največji uglašeni vetrni zvončki v Evropi.

 

Zvončki, ki vas s svojimi ubranimi, harmoničnimi melodijami očistijo negativnih energij in vplivov Vesolja. Foto: Mozirski gaj

Petek je mnenja, da le pravilno uglašeni zvončki pomagajo pri čiščenju negativnih energij in takšne ima sedaj Mozirski gaj. Največja cev je uglašena na približno 32 Hz. To je zelo nizek ton, ki se ga ne da dobiti niti iz klavirja, slišati pa ga je mogoče šele v harmoniji z ostalimi cevmi. Po Petkovih besedah zvončki dobijo pravi zvok, ko se oglasi več cevi skupaj, saj ena cev ne prinese pravih zvokov. Pri izdelavi zvončkov mu je pomagal Roman Dermol, ki je izdelal lesene dele zvončkov, les pa je pridobil iz jesena.

 

 

 

Nihalo, s katerim zvončke zanihate, je narejeno v obliki orjaškega tulipana. Do 15. avgusta pa naj bi v Gaju dobili še komplet manjših zvončkov, s katerimi bodo obiskovalci lahko tudi sami ustvarjali ubrane melodije.

Uredništvo