Svetniki SDS v Mestni občini Velenje so izredno zaskrbljeni zaradi problematike ukinjanja upravnih enot po Sloveniji in tudi Upravne enote Velenje.

Spodaj objavljamo njihovo mnenje po 4. seje sveta MOV:

Na spletni strani Ministrstva za javno upravo smo prebrali, da je 21. februarja 2023 potekala seja Koordinacijske skupine za reorganizacijo in modernizacijo upravnega poslovanja upravnih enot v Republiki Sloveniji. Omenjeno koordinacijsko skupino vodi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, sestavljajo pa jo predstavniki Ministrstva za javno upravo (13 načelnikov/načelnic, ki predstavljajo 12 regionalnih skupin območnih upravnih enot, skupaj z območjem Upravne enote Ljubljana, ki je dodano kot posebno specifično območje.)

Ministrica je predstavila izhodišča za izvedbo reorganizacije ter modernizacije državnega upravnega sistema 58 upravnih enot.

Sestava omenjene koordinacijske skupine kaže na to, kako si Vlada RS in Ministrstvo za javno upravo predstavljata delovanje javne uprave in storitve državne uprave. Brez dialoga, brez sodelovanja lokalnih skupnosti in zainteresirane javnosti. Tako se omejuje dostopnost do upravnih storitev in se delovanje UE centralizira. Brez stika z realnostjo in posluha za državljanke in državljane ter gospodarstvo, ki so uporabniki upravnih storitev.

Nove upravne enote naj bi od vseh na novo organiziranih izpostav prevzele reševanje zadev na področju tujcev, gradbenih zadev in podpornih nalog (finance in kadri). Tako bi se storitve državne uprave oddaljile od prebivalcev in tudi gospodarstva. Namesto, da bi sprejemali ukrepe, s katerimi bi olajšali dostopnost do upravnih storitev, jih izboljšali in približali uporabnikom, jih predvsem centralizirajo. Menim, da je to nesprejemljivo in tudi ne sledi programu za delo koalicije 2022 – 2026, kjer je bilo navedeno, da si bodo prizadevali za pospešitev vzpostavitve regij v državi, kar bo omogočilo decentralizacijo razvoja na področju vseh vrst politik.

Postavlja se tudi  vprašanje, kako bo to vplivalo tudi na obremenitev uradnih oseb oziroma javnih uslužbencev, ki so zaposleni na upravnih enotah, na samo kakovost upravnih storitev in postopek debirokratizacije.

Pobudniki menimo, da predstavljajo predlogi odmik od dostopnosti do upravnih storitev in usmerjenosti k uporabniku kot načelu delovanja javne uprave prav tako odmik od zadovoljstva, prostorske in časovne dostopnosti.

Mag. Alenka Gortan, vodja svetniške skupine SDS

Predlagajo, da se po zaključeni razpravi sprejme naslednje sklepe:

  • Svet Mestne občine Velenje ob upoštevanju usmerjenosti k uporabniku kot načelu delovanja javne uprave odločno nasprotuje predlogu reorganizacije upravnih enot.

 

  • Svet Mestne občine Velenje odločno nasprotuje načrtom Ministrstva za javno upravo, s katerim želi ukiniti Upravno enoto Velenje in ji odvzeti samostojnost.

 

  • Svet Mestne občine poziva Ministrstvo za javno upravo, da odstopi od namere po reorganizaciji upravnih enot ter da pri pripravi reorganizacije in modernizacije upravnega poslovanja upravnih enot v Republiki Sloveniji upošteva zadovoljstvo uporabnika, prostorsko in časovno dostopnost, kakovost osebnega stika, strokovnosti zanesljivosti in enostavnost postopka upravnih storitev ter povabi lokalne skupnosti, gospodarstvo in načelnike upravnih enot oziroma vršilce dolžnosti.

Spletno uredništvo