Zdaj še zakonska diskriminacija otrok?

FOTO: pixabay.com

Javnost že nekaj časa razburja predlog, da bi moralo biti cepljenje otrok proti nalezljivimi boleznimi obvezno. To pa še ni vse – še bolj so jezni zaradi predloga, da bi necepljeni otroci ne smeli obiskovati vrtcev.

Poslanci SMC in DeSUS so vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih. Nenavadno je, da med ukrepi, kako povečati kolektivno imunost, predlagajo omejen dostop necepljenim otrokom v vrtce, ki jih financira država.

– Predlagajo elektronski register cepljenih oseb, ki bi podatke evidentiral in o tem obvestil pristojne službe. Sledila bi prijava necepljene osebe inšpektoratu.

–  Umaknili bi možnost, ki so jo imeli doslej starši, da so lahko na komisijo za cepljenje dali vlogo za opustitev cepljenja.

Takšen ukrep so pojasnili z besedami:

“V tem primeru sta interes otroka in njegova ustavna pravica do zdravja nad pravico starša, da o njem odloča v skladu s svojimi prepričanji oziroma v nasprotju z uradno sprejeto medicinsko doktrino,”

– Njihov predlog je, da necepljeni otroci ne bi imeli dostopa do javnih in javno financiranih zasebnih vrtcev.

Javnost je zaradi teh predlaganih ukrepov ogorčena. Menijo, da takšen predlog tudi ni ustaven in da krši človekove pravice. Otroke diskriminirati že v najzgodnejšem otroštvu, je po njihovem mnenju, nekaj nezaslišanega.

Ta predlog zakone ne posega zgolj v pravice naših malčkov, temveč grobo krši tudi pravice staršev teh otrok.

Kako si stranki SMC in DeSUS predstavljata, kam bodo zaposleni starši dali svoje otroke v času opravljanja dela, pa ta predlog zakona ne pojasni.

Še manj ju zanima zakaj se nekateri starši ne odločijo za cepljenje svojih otrok. Če bi se vsaj malo poglobili v stiske staršev, bi morda razumeli, da starši ne cepijo svojih otrok večinoma zaradi slabih izkušenj, ki so jih doživeli po cepljenju, ali pa na lastne oči videli, kaj se določenim cepljenim otrokom dogaja.

Menimo, da bi morala pred sprejetjem tega zakona potekati širša razprava in bi se šele na podlagi rešitev lahko odločili, kako naprej. Stranki SMC in DeSUS tega menda ne želita.

Ali bo ta predlog zakona prestal parlamentarno razpravo in bo sprejet, bomo spremljali in vas obveščali.