Vse od prvega poljuba Harryja Potterja do praznične melodije Justina Bieberja je poljubljanje pod omelo povsod v pop kulturi in vseh filmih, ki jih bomo gledali v tem mesecu. Toda ta božična tradicija – če stojite pod to listnato rastlino – je obstajala že dolgo preden se je sploh pojavila v filmih in pop pesmih.

 

Medtem ko zgodovinarji niso prepričani, zakaj se je začelo poljubljanje pod omelo, obstaja splošno soglasje o tem, kdaj in kje se je običaj začel ter kako je postal priljubljen v božičnem času.

 

Začetki poljubljanja pod to čarobno rastlino, ki pogosto obrodi bele jagode najdemo v zgodbi nordijske mitologije o bogu Baldurju. V zgodbi Baldurjeva mati Frigg izvaja močno magijo, da zagotovi, da nobene rastline, ki raste na zemlji, ne bi mogli uporabiti kot orožje proti njenemu sinu. Edina rastlina, ki je urok ne doseže, je omela, saj ne raste iz zemlje, temveč iz drevesnih vej. Ko to izve naredi kopje iz omele – kopje, ki bi na koncu ubilo Baldurja.

Toda povezava med to zgodbo in tradicijo je nejasna in morda sploh ne obstaja.

V mnogih pripovedih Frigg razglasi omelo za simbol ljubezni po sinovi smrti in obljubi, da bo poljubila vsakogar, ki bo šel pod njo. Če je to pravilna različica zgodbe, bi bilo jasno zakaj in kako se neposredno povezuje z današnjim romantičnim dejanjem. Zgodovinar Mark Forsyth pravi, da se zgodba pravzaprav ne konča tako. Forsyth je avtor knjige A Christmas Cornucopia: The Hidden Stories Behind Our Yuletide Traditions in je preučil štiri nordijske pripovedi o umoru boga in dogodkih, ki so sledili. “Baldurjeva smrt vključuje omelo, vendar nima nobene zveze s poljubljanjem ali božičem,” je povedal za TIME.

Čeprav Forsyth ne ve, zakaj se je poljubljanje pod omelo začelo, avtor pravi, da ve, da se je tradicija začela med letoma 1720 in 1784 v Angliji.

Poljubljanje pod omelo ne bi obstajalo kot priljubljena tradicija pred letom 1720, ker je bila tistega leta objavljena najobsežnejša raziskava o rastlini, ki se ni sklicevala na prakso, pojasnjuje Forsyth. John Colbatch, angleški lekarnar in zdravnik, je leta 1719 in 1720 napisal dve knjigi o omeli. »Imel je cel razdelek o vraževerju in običajih, povezanih z omelo,« pravi Forsyth, »in ne omenja ničesar o poljubljanju pod omelo.”

Namesto tega najzgodnejša omemba poljubljanja pod omelo, ki jo je našel Forsyth, izhaja iz pesmi, objavljene leta 1784. Verzi se glasijo:

 

“What all the men, Jem, John, and Joe,

Cry, ‘What good-luck has sent ye?’

And kiss beneath the mistletoe,

The girl not turn’d of twenty.”

 

Tudi drugi zgodovinarji so te vrstice navajali kot prvo omembo izročila. Toda kaj se je zgodilo med letoma 1720 in 1784, da je poljubljanje pod omelo postalo praznični fenomen, ostaja neznanka. “Precej bistroumno lahko ugibam, da je šlo za posebej poželjivega in iznajdljivega fanta ter posebej lahkoverno dekle,” piše Forsyth v svoji knjigi.

 

 

Spletno uredništvo

VIR: A Christmas Cornucopia: The Hidden Stories Behind Our Yuletide Traditions. Mark Forsyth