Glede na to, da naj bi v Velenju v sredo, 30. avgusta odkrili 12 migrantov, ki so se skrivali v tovornjaku pri podjetju Gorenje, se poraja vprašanje, ali sta Vlada RS in pristojno ministrstvo seznanjena z odkritjem? Poslanka Državnega zbora Republike Slovenije Anja Bah Žibert je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z ilegalnimi migracijami.

Po opozorilu zaskrbljenih občank in občanov Velenja, je poslanka zastavila pisno poslansko vprašanje, kjer je med drugim obrazloženo tudi, da ne gre zanemariti podatka, ki izhaja iz spletne strani policije, da so policisti v obdobju od začetka januarja pa do konca julija na območju Republike Slovenije obravnavali 980 ilegalnih prehodov državne meje. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta naj bi se število ilegalnih prehodov meje povečalo za 167,8 odstotka.

Visoka najemnina za prazen nekdanji Vegradov samski dom

Skrb za varnost državljank in državljanov bi v Velenju morala biti še toliko večja, saj je v marcu župan Mestne občine Velenje prejel pismo državnega sekretarja Ministrstva za notranje zadeve Boštjana Šefica, v katerem je bilo zapisano, da je ministrstvo podpisalo pogodbo o najemu prostorov v Velenju za vzpostavitev izpostave Azilnega doma. Kot je že znano, gre za nekdanji Vegradov samski dom, lastniku doma pa naj bi po navedba Civilne iniciative Velenje bilo namenjenih 9 tisoč evrov za prazen objekt, za objekt naseljen z migranti pa 15 tisoč evro čiste najemnine. Po besedah Anje Bah Žibert zasebniku davkoplačevalci že plačujemo nemajhno najemnino, ne glede na to, da prosilci za mednarodno zaščito v Velenju niso nastanjeni.

Žibretova je v zvezi z omenjeno problematiko na Vlado RS naslovila vprašanja, ki se navezujejo na poreklo migrantov in njihov status. Zanima jo tudi, kje so ti migranti nastanjeni ter koliko ilegalnih migrantov še vedno prihaja k nam, tokrat na ilegalni način in ne več na organiziran? Vlado sprašuje tudi, koliko oseb je v zadnjem letu zaprosilo za mednarodno zaščito in so nastanjeni v azilnem domu ali njegovih izpostavah in koliko prosilcev za mednarodno zaščito, ki so nastanjeni v azilnem domu oziroma njegovih izpostavah, je v zadnjem letu samovoljno zapustilo azilni dom oziroma njegove izpostave?

Po podatkih Policije se je tveganje s področja nedovoljenih migracij močno povečalo

Število ilegalnih prehodov državne meje je po podatkih Policije začelo naraščati v drugi polovici preteklega leta, v letošnjem januarju se je zmanjšalo, vrhunec pa doseglo v maju letos. Tveganja s področja nedovoljenih migracij so se močno povečala, izrazito pa naj bi se povečalo število državljanov Afganistana, prijetih pri ilegalnih prehodih. Po podatkih Policije je opazen del teh nedovoljenih migracij organiziran, večina tujcev pa naj bi nedovoljeno vstopila na naši notranji meji z Italijo, ki je močno obremenjena z migracijami.

V letošnjem letu so bili najpogosteje obravnavani državljani Afganistana, Kosova, Turčije in Pakistana. Policisti so v notranjosti države oziroma pri izstopu na zunanji meji ugotovili 488 kršitev, lani 373, ko so tujci na notranjih mejah v Republiko Slovenijo vstopili brez ustreznih potnih listin ali brez potrebnih dovoljenj za prebivanje oziroma vizumov. Število se je tako povečalo za 30,8 odstotka.

Policisti so zaradi nedovoljenega prebivanja na območju Republike Slovenije ali drugih držav članic Evropske unije obravnavali skupaj 2.388 tujcev, v lanskem obdobju 1.248, število pa se je pri tem bistveno povečalo kar za 91,3 odstotka.