Ta teden je v Ljubljani potekalo pogovorno omizje z naslovom Spoštujemo in podpiramo slovensko gospodarstvo na katerem so sodelovali večkratni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predsednik uprave Elesa Aleksander Mervar, predsednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec, davčni strokovnjak Ivan Simič ter ekonomist in nekdanji finančni minister Janez Šušteršič.  

Celotno pogovorno omizje si lahko ogledate tukaj.

V Slovenski demokratski stranki se zavedajo, da gospodarstvo državi predstavlja motor, zato sta Gospodarski forum SDS in Odbor za gospodarstvo pri Strateškem svetu SDS pripravila pogovorno omizje, na katerem so skupaj z uglednimi strokovnjaki in poznavalci spregovorili o nekaterih, v tem trenutku perečih temah: davkih, debirokratizaciji, samooskrbi na področju hrane in energetike.

Pa tudi o konkurenčnosti, plačah, vladni košarici živil, in cenah elektrike.

Nekdanji finančni minister in profesor Janez Šušterič je komentiral neobičajne razmere v gospodarstvu. Omenil je, da imamo namreč visoko zaposlenost, a kljub temu nizko gospodarsko rast. “To ni običajna situacija. To je možno, kadar imaš visoko inflacijo, ali pa visok javnofinančni primanjkljaj. Inflacija se že zmanjšuje, primanjkljaj se znižuje postopno, kar je najbrž prav, hkrati pa so še vedno velike negotovosti pri stroških. Imamo nestabilne razmere v svetu.”

Kot je dejal, to pomeni tveganje za recesijo.

Predsednik uprave Elesa Aleksander Mervar, je med drugim izrazil dvom, da bi lahko izvedli zeleni prehod na podlagi tržnih pravil. “Vse to, kar prihaja v elektroenergetski sistem, mislim pa predvsem baterijske hranilnike velikih moči in proces proizvodnje viškov elektrike iz presežne elektrike, predvsem iz sončnih virov in potem hramba tega vodika in transport … vse to bo potrebovalo nove prispevke.”

Komentiral je tudi, kakšne bodo po njegovem, v prihodnje cene električne energije in omrežnin. Nižje kot danes, ne, pravi.

Nekdanji direktor Fursa in davčni strokovnjak Ivan Simič je spregovoril o ogromnem številiu predpisov, ki jih imamo v Sloveniji. Na vprašanje, zakaj imamo predpisov tolik, je odogovril, da zato, ker se tako lažje kaznuje: “S tem, ko sprejemaš takšno zakonodajo, v resnici daješ moč državnim uradnikom. Oni so glavni in oni odločajo, kaj boš ti moral delati. Zaradi enega odstotka ali promila tistih, ki delajo narobe, uvajamo predpise, ki stiskajo vse ostalo podjetnike”.

Nekdanji gospodarski minister in predsednik odbora za gospodarstvo SDS Zdravko Počivalšek je ocenil srž težave: “V zadnjem obdobju se govori predvsem o tem, kako bi delili. Kako bi pa temu motorju, od katerega vsi skupaj živimo, omogočili, da bi delal bolj produktivno, o tem pa ni dovolj diskusije. Verjamem, da smo z današnjo okroglo mizo odprli temo, ki je pomembna.”  

 

 

 

Spletno uredništvo