SLOVENSKI KMETJE SO ZASKRBLJENI GLEDE USODE MERCATORJA

Vir: pixabay.com

Naš največji slovenski trgovec je z vidika možnosti dolgoročne stabilne prodaje slovenskih kmetijskih pridelkov in proizvodov izjemnega pomena za slovensko kmetijstvo.

Kmetje, ki so člani Kmetijsko gozdarske zbornice z zaskrbljenostjo in strahom opozarjajo na težave in napovedane sanacije Agrokorja, ki je že nekaj let lastnik Mercatorja.

 

USODA SLOVENSKIH KMETOV POD TAKTIRKO NOVEGA LASTNIKA

Vir: pixabay.com

Skupina Mercator je ena največjih gospodarskih skupin v Sloveniji ter celotni regiji Jugovzhodne Evrope. Po navedbah Mercatorja, da želijo biti najboljši v svežem programu in stabilni v partnerstvu z lokalnimi in regionalnimi dobavitelji, pa je zaskrbljujoče predvsem dejstvo, kako bo prezadolženi Agrokor, ki neposredno obvladuje že večino slovenskega trgovca, vplival na usodo slovenskih kmetov ter na kmetijstvo in živilsko- predelovalno industrijo.

Slovenski kmetje so ali neposredno ali preko kmetijskih zadrug in živilskopredelovalne industrije, ki je v njihovi lasti, tesno povezani z Mercatorjem. Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije opozarjajo na dejstvo, da ima veliko kmetijskih zadrug in samostojnih podjetnikov Mercatorjeve franšize prodajalne. Skrbi jih predvsem poslovna politika novega lastnika, skrb vzbujajoča pa je tudi uvedba sanacijskih ukrepov v Agrokorju. Morebitne nove spremembe lastništva Mercatorja pa puščajo v negotovo prihodnost tudi trenutno zaposlene slovenske državljanke in državljane trgovskega sistema.

Negotova usoda Mercatorja lahko pod vprašaj postavi obstoj več tisoč kmetij, tudi nekaterih mlekarn in drugih živilsko- predelovalnih obratov.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici pričakujejo, da se bo država aktivno vključila v reševanje morebitnih težav slovenskih kmetov ob negotovi usodi Mercatorja.

 

DA JE LOKALNO IN SEZONSKO ŠE VEDNO NAJBOLJŠE, SO S PODEŽELJEM V MESTU DOKAZALI V LJUBLJANI

S Podeželjem v mestu, ki tradicionalno poteka v soboto pred cvetno nedeljo, se je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani pričela dvanajsta sezona dogodkov, ki zbližuje mesto s podeželjem.

Vir: KGZS

Podeželje v mestu privabi vse tiste, ki se želijo prehranjevati lokalno in sezonsko, istočasno pa jih zbliža s tistimi, ki tovrstno hrano pridelajo. Tudi letos je dobrodošlico kmetijam izrekel ljubljanski stolni župnik Jože Lap:« Danes je en tak vesel dogodek, ko že čutimo sporočilo velike noči, vso to simboliko, ki jo prinašajo darovi zemlje in sadovi naših rok. Tukaj imamo priložnost videti marsikaj, kaj vse znamo ljudje, da si življenje naredimo lepše, bolj veselo. Velika noč je krona praznikom, vesela aleluja naj odmeva v naših srcih. Bog vas živi in srečno!«

 

 

Stojnice so ponujale pestro ponudbo mesnin, krušnih izdelkov, vin, sokov in zelenjave. Ponudba izdelkov 50 kmetij z območja celotne Slovenije je navduševala, navduševala pa je tudi prodaja razstavljavcev.

Vir: KGZS
Vir: KGZS

 

 

 

 

 

Za popestritev so poskrbele poučne delavnice. Na ogled so bile postavljene statve za tkanje preprog, izdelovali so velikonočne butarice in papirnate rožice butaric, les pa so spreminjali v pastirske piščali. Dogajanje na Podeželju v mestu so z zvoki podeželja popestrili ljudski pevci in godci Stari prijatelji s Kicarja.

Z namenom obiskovalce še bolj povezati s kmetijami, je letos Podeželje v mestu spremljalo kolo sreče/vrtiljak znanja, kjer mora obiskovalec odgovoriti na vprašanje na temo kmetijstva. Podeželje v mestu bo 22. aprila in 13. maja ponovno v Ljubljani, 6. maja pa v Kopru.