Napovedan boj pirotehniki

Kljub temu, da se je večina slovenskih županov odločila, da praznovanja novega leta ne bo začinila še pirotehnika, je po mestih pokalo kot na fronti.

Za bučno praznovanje so se odločile posamezne skupine državljanov in s tem nekatere razveselili, druge pa razžalostili.

Zaradi pokov so najbolj trpeli otroci, starejši in živali. Kar veliko se o tem piše vsako leto, vendar se prav nič ne spremeni.

Tradicija, da bolj kot poka, bolj je veselo, se bo težko izkoreninila iz glav pretiranih veseljakov.

Na družbenih omrežjih smo zasledili pozive, ki omenjajo podpisovanje peticije, da se prodaja pirotehničnih pripomočkov povsem prepove.

Nekako ne verjamemo, da bi se ta situacija dala urediti zakonsko. Bolj se nam zdi verjetno, da bi k izboljšanju stanja na tem področju, pripomogla vzgoja. Ne le otrok, ampak tudi staršev.

Pretirana uporaba pirotehnike zelo onesnažuje tudi ozračje. O tem se ne govori veliko, pa vendar vsi dihamo po žveplu smrdeč zrak.

Prav tako so zaskrbljujoče poškodbe pri nepravilni uporabi, o tem vsako leto znova poslušamo in gledamo slike razmesarjenih rok. Letos si je menda nekdo poškodoval oči.

Pojavljajo se manjši požari, kar tudi ne prepriča o zmanjšani uporabi pirotehnike. Občutek, da je vsako leto huje, je najbrž kar pravšen. Trgovci kar tekmujejo, kdo bo ponujal ceneje. Ali morda veste koliko milijonov evrov vržemo v zrak v nekaj minutah? Za ta denar bi se lahko prav vsi državljani pogostili s praznično večerjo, ne pa da nekateri nimajo niti za kruh, medtem ko drugi s pirotehniko onesnažujejo okolico.

Ker vsa ta opozorila in žalostni dogodki ne prepričajo ljudi o tem, da bi se lahko praznovalo tudi drugače, se bomo morali najbrž navaditi in prilagoditi situaciji, ki je moteča in nikakor ni primerna za urbana okolja.