Mešanje megle – ali kako bi lahko še drugače rekli Cerarjevemu obisku v Ameriki?

Foto: U.S. State Department (Miro Cerar in Mike Pompeo)

Miro Cerar, ki se je zavihtel na stolček zunanjega ministra, je po več letih obiskal ameriške prijatelje in zaveznike.

Zakaj po več letih? Zato, ker je bil v prejšnjem mandatu predsednik vlade ravno Miro Cerar, ki je s svojo mlahavo politiko poskrbel za to, da so se odnosi med Ameriko in Slovenijo še bolj ohladili.

Če sklepamo po tem, da je na položaju zunanjega ministra mirno gledal Erjavca, ki je vseskozi obiskoval Rusijo in ga ni niti najmanj skrbelo, da smo v resnici zavezniki Nata.  Prav tako ga ni skrbelo, da bi morali zaradi tega upoštevati stališča Amerike v primeru Ruskega vmešavanja na Krimskem polotoku.

Še več! Erjavcu je dovolil, da je z nepremišljenimi izjavami naredil veliko zunaj politično škodo naši državi.

Zdaj pa Cerarjev preobrat v tej zgodbi. Kot zunanji minister se spet prilizuje Ameriki, čeprav je vsakomur jasno, da se takšna dvoličnost že na kilometre zavoha.

Po medijih se hvali, kako veseli so bili njegovega obiska v Ameriki in kako prijateljski sta naši državi.

Pa to še ni vse! Na plan je spet privlekel arbitražo in šel jokat v Ameriko, kako grda je Evropa, ki ne poskrbi za to, da bi jo Hrvaška spoštovala.

Mi sprašujemo – vas ni sram, da nam še naprej delate sramoto po svetu s to neumno arbitražo, ki nikomur v resnici ne koristi in je bil samo Pahorjev bonbonček Hrvaški, da je lahko vstopila v EU?

Takole je poučeval Ameriko (ameriškega državnega sekretarja Mike Pompea in svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona):

“Poudaril sem, da ko naši ameriški prijatelji pravijo, da je to zadeva, ki jo moramo rešiti dvostransko, to ni dovolj. Kajti v tem primeru to ne pomeni biti nevtralen, ker gre za spoštovanje mednarodnega prava. V tem primeru je edina prava pozicija, da se vsi postavimo na stališče, da je treba mednarodno pravo in nasploh vladavino prava spoštovati ter takšno odločbo implementirati.”

Torej, če pravnika Cerarja prav razumemo – mednarodno pravo je potrebno spoštovati, pravo doma pa ne?

Zakaj v času svoje vlade ni upošteval odločb ustavnega sodišča v zvezi z zasebnim šolstvom? Zakaj so v času njegove vlade sprejeli kar nekaj zakonov, ki jih je ustavno sodišče proglasilo za neustavne?

In da zaključimo – imamo sedaj zunanjega ministra na katerega smo lahko ponosni? Odgovorite si sami.

Napisal: Mikki