KAM VSE SE LAHKO ODPRAVITE V NASLEDNJEM TEDNU?

Vir: pixabay.com

ŽALEC

Muzikal Alpska saga

Vir: ZKŠT Žalec

Danes, 9. aprila 2017, bo ob 17. uri v Žalcu v Domu II. slovenskega tabora, odigran Muzikal Alpska saga z glasbo skupine Agropop. Glasba skupine Agropop lepo sovpada z dogajanjem v naši deželici. Zgodba govori o Frančku, vaški zgubi, ki je najverjetneje kriv za vse požare vaških skednjev, ki so zagoreli iz neznanih razlogov. Franček se odloči slediti svojemu velikemu talentu, petju. Po tem, ko prespi vojno za Slovenijo, ko si vzame vaško deklino in ljubezen iz otroštva Lojzko, zbere svoj pogum, vzame očetovo kartico in se odpravi v Ljubljano, da bi postal slavni pevec v velikem mestu. Tam sreča producente dvomljivega slovesa, ki so mu za denar pripravljeni odpreti vsa vrata do zanesljivega uspeha. Sreča tudi Jasmino, zaradi katere teče Sava večkrat proti Gorenjski. Medtem, ko Frančkov oče doma obupuje, pa se mati in Lojzka odpravita v mesto. Najdeta ga ravno takrat, ko z velikim prstanom zaprosi Jasmino za roko.

Muzikal je narejen z glasbo skupine Agropop, v njem se bodo zvrstile največje uspešnice, kot so Franček piromanček, Jasmina, Ne verjemi, Ti si moj sonček, Ljubi me divja zver, Srečni smo Slovenčki in seveda Samo milijon nas še živi, zraven pa še dve novi uspešnici, Če hočeš moja bit in Pleš Slovenka.

Ko železna pride cesta

Vir: mojaobcina.si

Medobčinska splošna knjižnica Žalec vabi na ogled razstave Pokrajinskega muzeja Celje Ko železna pride cesta, ki je posvečena 170- letnici prihoda prvega vlaka v Celje. Odprtje razstave je s predavanjem o razvoju, gradnji, vplivu in razstavi pospremil mag. Damir Žerič, avtor razstave in kustos v Pokrajinskem muzeju Celje.

Letos namreč mineva že 171 let, odkar je v Celje prisopihal železni konj, kot so takrat v šali rekli vlaku. Železnica je bila znanilka industrijske revolucije, njena izgradnja od Dunaja do Trsta pa je bila največji gradbeni projekt 19. stoletja v avstrijskem cesarstvu. Železnica do Celja je bila zgrajena leta 1846. Prinesla je neslutene možnosti gospodarskega razvoja in do takrat majhno provincialno mesto se je v nekaj desetletjih razvilo v eno izmed najpomembnejših industrijskih središč v regiji. Pozitivnih sprememb, ki jih je železnica prinesla, pa niso občutili samo kraji ob južni železnici, ampak so spremembe vplivale tudi na širšo okolico, kot je npr. Spodnja Savinjska dolina.

Razstava, ki je postavljena na ploščadi pred Medobčinsko splošno knjižnico Žalec, bo na ogled do 9. maja 2017.

 

Rokova Modrina

Vir: ZKŠT Žalec

V ponedeljek, 10. aprila in v torek, 11. aprila 2017 ob 19. 30. uri, si lahko ogledate dramo Rokova Modrina v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu.

Virtuoz snežnih strmin, Rok Petrovič, se je v kolesju vrhunskega tekmovalnega športa počutil tuje in nemočno, saj mu ni šlo za premagovanje drugih, temveč samega sebe.

 

Matjaž Pograjc in Boštjan Videmšek se na njegovo življenjsko zgodbo ozirata tudi skozi prizmo kafkovsko jalovega boja proti sistemu in občutka moreče odtujenosti v njem … Ko so drugi tekli, je on plaval. Ko so drugi telovadili, je on izvajal jogo. Ko so drugi po treningu zbijali šale, je on bral … ogromno bral. Ko so drugi hodili po sprejemih, je on obiskoval rokovske koncerte. Ko so drugi ponavljali vožnjo za vožnjo, je on užival med smučanjem v celcu. Ko so drugi skakali čez skale, je on utrjeval svoje legendarno ravnotežje s hojo po vrvi. Ko so se drugim v štartni hišici pod smučarskimi rokavicami potile dlani, je on s pomočjo avtogenega treninga znižal svoji srčni utrip in vnaprej podoživel progo. Ko so drugi – dobesedno – ostajali na površju, se je on potapljal. Ko so drugi nastopali pred javnostjo, se je on umikal v osamo. Ko so drugi kovali posle, je on koval stihe in ljubil. Ko so drugi tekmovali, je on raziskoval. Ko so drugi govorili, je on delal. Ko je zmagoval, so bili ljubosumni. Ko se je začel umikati, je številnim odleglo.

 

Trianglov pomladni večer

Vir: ZKŠT Žalec

Pomladno sonce nosi novo, svežo energijo, oživlja vse v nas in okrog nas. In v tak čas vas vabimo v četrtek, 13. aprila 2017 ob 19.30. uri v avlo Doma II. slovenskega tabora, na poseben Trianglov pomladni večer, na Glasbeno popotovanje z glasbeniki, katerih korenine izvirajo iz različnih kultur, od Egipta do Romunije preko Slovenije. Klavirski trio, ki nas bo prevzel z ganljivo iskrenostjo svoje glasbene pripovedi, sestavljajo: Petra Koprivec, klavir; Damir Mazrek, tolkala; Aleksandra Moldovan, glas.

 

VELENJE

Vir: Festival Velenje

Avdicija za vlogo Pikine pomočnice

Festival Velenje vabi na Avdicijo za vlogo Pikine pomočnice.

Največji otroški festival v Sloveniji, Pikin festival, bo letos potekal med 17. in 23. septembrom. Organizatorji so razpisali avdicijo za vlogo Pikine pomočnice, ki bo potekala v mali dvorani Doma kulture Velenje to sredo, 12. aprila 2017 ob 17. uri. Na avdiciji bo izbranih več deklic, ki se bodo v sklopu Pikine akademije seznanile z različnimi znanji in veščinami ter sodelovale na dogodkih v sklopu festivala. Pikine pomočnice bodo imele možnost postati glavne Pike v naslednjih letih.

Na avdicijo so vabljene deklice stare od 13 do 20 let. Za mladoletne kandidatke je potrebna pisna privolitev s podpisom staršev ali skrbnikov. Pisne prijave s fotografijo organizatorji sprejemajo do 10. aprila 2017 na naslov Festivala Velenje, Pikin festival (za avdicijo), Titov trg 4, 3320 Velenje ali na [email protected]. Razpis in prijavnico najdete na www.pikinfestival.si.

 

PREBOLD

V občinski knjižnici v Preboldu bo v sodelovanju s KUD Svoboda Prebold v soboto, 15. aprila 2017 ob 10. uri, potekala Velikonočna ustvarjalna delavnica.

 

MOZIRJE

Predstavitev knjige Pa se je to res zgodilo?

Predstavitev knjige etnologa in folklorista dr. Ambroža Kvartiča bo v ponedeljek, 10. aprila 2017 ob 18. uri v Galeriji Mozirje.

Dr. Ambrož Kvartič bo predstavil svoje literarno delo, v katerem obravnava fenomen sodobnih povedk oziroma urbanih legend. To so neverjetne, nenavadne, strašljive, “gnusne” in tudi humorne zgodbe, ki so umeščene v človeški vsakdan in predstavljene kot resnične. Avtor v knjigi ugotavlja, kaj te zgodbe sploh dela sodobne, kako jih ljudje umeščamo v svoj svet in zakaj si jih sploh pripovedujemo – ne bi se namreč širile, če za našo družbo in kulturo ne bi nosile globljih pomenov. Dr. Ambrož Kvartič je leta 2014 doktoriral na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete UL z disertacijo “Sodobne povedke v Sloveniji”. Je avtor več znanstvenih in poljudnih besedil o sodobni pripovedni folklori, raziskovalno sodeluje z mednarodnimi folklorističnimi združenji. Danes dela kot napovedovalec in scenarist na RTV Slovenija.

 

ŠOŠTANJ

Vir: Zavod za kulturo Šoštanj

S ciklom slik Toscana se predstavlja Živa Agrež

 V Mestni galeriji Šoštanj bo v četrtek, 13. aprila 2017 ob 19. uri potekala otvoritev razstave z naslovom Toscana, s katero se bo predstavila novinarka in slikarka Živa Agrež. V dogodku bo sodelovala tudi Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje.

Živa Agrež je v likovnem svetu razpoznavna slikarka. Imela je vrsto skupinskih in samostojnih razstav, na katerih se je vedno predstavljala z najnovejšim opu­som. Njen obseg likovni del je izjemno velik in ponuja širok diapazon motivov.

Že v zgodnejših delih je njen najljubši motiv krajina. Motivi na slikah so kraji, ki jih zelo dobro pozna in pogosto obiskuje; kot so trnovska cerkev, motivi z reke Krke in bližnje okolice. Kasneje se njeno obzorje razširi tudi na pokrajino, nad katero so se navduševali mnogi impresionisti – Provanso.