Na predvečer Nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je Golobova vlada pred natančno enim letom sicer ukinila, so se člani Slovenske demokratske stranke udeležili slovesnosti v poklon žrtvam komunističnega nasilja. Slovesnosti so se udeležili tudi Janez Janša ter kandidati SDS na volitvah v Evropski parlament.

Komunistično nasilje je na ozemlju današnje Republike Slovenije od poletja 1941 do januarja 1946 terjalo na deset tisoče nasilnih smrti civilnih oseb in vojnih ujetnikov. Komunistični umori posameznikov in družin so se pričeli jeseni leta 1941. Prvi množični komunistični pomor slovenskih civilistov pa se je zgodil 17. maja 1942, ko so partizani v soteski Iške, južno od Ljubljane, umorili 53 oseb, povečini pripadnike slovenskih Romov.

slika

Pomor 17. maja 1942 v Iški je podrobno raziskan in zgodovinsko dokumentiran. Vladna komisija za vprašanja prikritih grobišč je leta 2017 izvedla izkop posmrtnih ostankov žrtev, povzročitelji so znani.  

 

Partizani 1. čete Šercerjevega bataljona so tega dne umorili 53 oseb, 49 oseb romske ter 4 osebe slovenske narodnosti. Edina Rominja, ki je ušla pomoru v Iški, je bila nato umorjena na Gornjem Igu. Med žrtvami je bilo 26 odraslih (nad 20 let), 2 mladostnika (15–17 let) in 24 otrok (pod 15 let). Med 26 odraslimi je bilo 14 moških in 12 žensk, med katerimi je bila ena na koncu 8. meseca nosečnosti. Večinoma gre za mlajše ljudi, stare med 20. in 30. leti.

V spomin in opomin, da se to ne bi nikoli več ponovilo, je vlada Janeza Janše 12. maja 2022 razglasila, da se 17. maj v Republiki Sloveniji obeležuje kot Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja.

Medtem ko bi lahko vlada iskala skupne rešitve za naše težave, raje neti sovraštvo in razdor ter se zopet obrača k maščevanju, lažem, prikrivanju in ponovnemu potvarjanju preteklosti.

 

Spletno uredništvo