Državni svet je razpravljal o Kontičevem pismu

Foto: TIGR

Pisali smo že o tem, da je Bojan Kontič pisal pismo Državnemu svetu, na temo priseljencev, ki ne znajo našega jezika in o problematiki na tem področju. 11. 5. 2018, je Državni svet, na podlagi tega pisma, sprejel določene sklepe:
-vlada naj ustanovi medresorsko skupino, ki bo pripravila program integracije tujcev. Prav tako naj pripravi finančni okvir, za izvajanje tega programa.
-Državni svet predlaga, da se v odločanju in izvajanju omenjenega programa povabijo tudi lokalne skupnosti, gospodarstvo, vzgojno izobraževalne ustanove in vsi, ki imajo problem na področju komuniciranja s tujci.

Državni svet je bi seznanjen tudi s tem, da v naši zakonodaji ni zahteve po znanju slovenskega jezika za pridobitev začasnega ali trajnega bivališča v naši državi. Pojasnjeno je bilo še, da je to politično vprašanje, ki ga bo potrebno enkrat razrešit. Prav tako je problem jezika postavljen tudi na področje gospodarstva – podjetje, ki zaposluje tuje državljane, lahko v razpisu zahteva znanje slovenskega jezika (primer je Pošta Slovenije). Večina delodajalcev te zahteve ne uvrsti med razpisne pogoje, saj nimajo za to zakonske podlage.

Mi dodajamo:
Ves čas imamo občutek, da se te problematike lotevajo na napačen način. Po naši logiki bi bilo potrebno najprej urediti zakonodajo, ki bi zaščitila naš jezik, našo kulturo in naš način življenja.
Tako pa najprej razmišljajo o raznih resorskih skupinah (ki jih bomo plačevali davkoplačevalci), o tečajih slovenščine (ki jih bomo prav tako plačevali davkoplačevalci) in ko bomo vse to že organizirali in plačali, bodo imeli tujci možnost, da se temu učenju pridružijo ali pa tega ne bodo želeli. Kot se to kaže že sedaj, saj se večina ne želi učiti našega jezika, še manj so pripravljeni sprejeti naše navade, običaje in naš način življenja – oni želijo živeti kot so prej doma, kar je pa povsem nesprejemljivo in krivično do staroselcev, ker tujci pričakujejo, da se bomo mi prilagajali njim in ne obratno.
In kako jih boste prisilili, da morajo sprejeti pogoj – učenje našega jezika, če želijo živeti v Sloveniji – v zakonodaji pa nimamo podlage za takšno zahtevo?
Torej spet stran vržen davkoplačevalski denar, cel kup na novo zaposlenih in problemi v komunikaciji s tujci povsem enaki, kot so danes – je to sploh kakšna rešitev?
Morda zgolj na papirju, kot opravičilo za nesmotrno porabo našega denarja in nove zaposlitve v državnih ustanovah; v praksi pa povsem napačen pristop pri reševanju te problematike.
Zakonodajo je potrebno čim prej prilagoditi današnjim razmeram. Zaostriti pogoje pri dodeljevanju azilov, začasnih bivališč, zakonsko določiti koliko oseb lahko živi na enem naslovu, za hujše kršilce zakonov sprejeti zakon o takojšnjem izgonu iz države in podobne ukrepe, ki bi naredili red na tem področju.
Tako pa se vrtimo v začaranem krogu, se srečujemo z vedno več nasilja in postajamo manjšina v lastni državi.
Dovolj nam je nesposobnih vlad, ki skrbijo samo zase in ves čas samo lažejo volivcem! Dovolj nam je, da nas imajo za neuke bedake – resnica pa je ravno obratna – mi uporabljamo zdravo kmečko pamet o kateri vi tam zgoraj, nimate pojma!
Se vidimo na volitvah.

Napisal: Mikki