V soboto, 2. septembra, se je ob Velenjskem jezeru odvijal tokrat že 17. Svetovni festival praženega krompirja, kjer je krompir pripravljalo več kot 80 ekip tako iz Slovenije kot tudi iz tujine. Festival si je ogledal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Letos je še posebno leto, saj mineva že 250 let od začetka sajenja krompirja in 300 let od rojstva Marije Terezije, ko so z izdajo odloka o sajenju krompirja na Slovenskem preprečili lakoto, hkrati pa pripomogli k temu, da je krompir dandanes ena izmed najpogostejših jedi.

Pred pričetkom uradnega odprtja festivala, je župan Bojan Kontič v prostorih Restavracije Jezero, v neposredni bližini prireditvenega dogajanja, sprejel župane slovenskih mest, ki so v preteklih letih že gostila Svetovni festival praženega krompirja.

Kljub dežnim kapljam in temnemu nebu, so organizatorji festivala Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, Zavod za turizem Šaleške doline in Turistično društvo Velenje v sodelovanju z Mestno občino Velenje pripravili festival, kjer je bilo mogoče okusiti krompir, prepražen na vse mogoče načine. Pričeli so v soboto ob 10. uri, ob 12.30 uri pa je že dišalo med stojnicami. Prisotne sta ob uradnem odprtju pozdravila župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič in predsednik Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi Dušan Vrtovec.

Foto: Pixabay

Gostje so krompir preizkušali iz lončenih posod, ki so jih lahko napolnili tolikokrat kot so želeli. Kolikor je bilo stojnic, toliko je bilo različnih okusov in receptov. Ob preizkušanju in razvajanju brbončic so prisotni lahko uživali ob živahnem spremljevalnem programu. Vabljeni so bili ljudski godci Šempes iz Šempetra, Vingosi iz Vinske Gore in Pihalni orkester Premogovnika Velenje. Kulturni program sta popestrila harmonikar Lars Jeseničnik Lemež in kitarist Blaž Pentek. Za zabavni program so poskrbeli Podkrajski fantje, Harmonikarski orkester Goličnik in Ansambel Šepet.

Zavod za turizem Šaleške doline je v sklopu festivala za tiste, ki so si želeli ogledati tudi okolico, pripravil različne vodene oglede skozi Velenje in Šoštanj pod geslom “Velenje ima krompir”. V tridnevnih vodenih ogledih so obiskovalci lahko spoznali mestno središče Velenja, velenjsko promenado, Grilovo domačijo s črno kuhinjo, potopljeno vas Velenjskega jezera, prisluhnili zgodbi mesta Šoštanj, spoznali Kavčnikovo domačijo in najjužnejšo ohranjeno alpsko dimnico v evropskem prostoru ter se pri lokalni butični pivovarni seznanili s predelavo in različnimi okusi piva.