Nevladnik Filip Muki Dobranić (Foto: Bobo)

“Minirati” razvoj jedrske energije v Sloveniji, ki ob prehodu v nizkoogljično družbo nima alternative. Včeraj se je na novinarski konferenci zbrala protijedrska koalicija nevladnikov z jasno namero.

Nevladniki iz vrst Umanotere, Danes je nov dan in Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja so na novinarski konferenci zahtevali razveljavitev resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, ukinitev funkcije državnega sekretarja za nacionalni jedrski program, umik pobude za državni prostorski načrt za projekt JEK 2 in odstop nekaterih političnih odločevalcev.

 

Na novinarsko konferenco nevladnikov se je na družbenem omrežju odzval politični komentator Miran Videtič, ki ob tem zapisal:

“Ko človek že pomisli, da je okoli #JEK mogoče res neko sranje, se pojavi #Muki aktivist. Po tem mi je jasno, da je res neko sranje, ampak čisto druge sorte. In po tem mi je jasno, da je gradnjo JEK treba podpreti! Vse, kar je dobro za #Muki, #NikaKovač, #Levica in ostale uličarje ter njihove politične izpostave, NI dobro za ljudi, NI dobro za gospodarstvo in NI dobro za napredek te države, družbe.”

Obnovljivi viri energije trenutno ne morejo zagotoviti primerne oskrbe z električno energijo, saj so premalo zanesljivi: solarne elektrarne največ elektrike proizvajajo ob sončnih poletnih dnevih, ko so potrebe po električni energiji majhne.

Najmanj oz. skoraj nič električne energije ne proizvajajo, ko so potrebe velike; torej med temnimi zimskimi meseci. Nezadostna je tudi količina vetra, zato dodatek vetrnih elektrarn ne zadošča naraščajočim energijam. Če bi se naslanjali zgolj na obnovljive vire energije, bi morali razliko med proizvedeno energijo uvoziti iz tujine po dragih cenah ali pa bi se morali preprosto sprijazniti, da elektrike ni. Nekateri so se namreč zatekli prav v ta argument, da bi morali zmanjšati potrošnjo. Posledice tako izvedenega zelenega prehoda bi bile katastrofalne za gospodarstvo in delovno populacijo.

Vzori iz tujine pričajo o neuspehu scenarija v Nemčiji
Glede tega imamo tudi precej nazorne vzore iz tujine – prav Nemčija glede presoje neustreznosti zelenega prehoda brez jedrske energije, ki je v imenu okoljske pravičnosti zaprla jedrske elektrarne je dokaz da so s tem dosegli ravno nasprotno od želenega: drago elektriko, ohranila je relativno visoke izpuste toplogrednih plinov in ohromila lastno gospodarstvo. Več – TUKAJ. 

 

 

Spletno uredništvo