Danes si bo mogoče ponovno ogledati nebesni pojav imenovan Lunin mrk. Ko bo Sonce zašlo, bo vzšla polna Luna tik nad vzhodno- jugovzhodnim obzorjem. Luna bo vstopila v Zemljino senco ob 19.23 uri, iz nje pa bo izstopila ob 21.18.

To je prvi vstop Lune v senco našega planeta po 28. septembru leta 2015. Mrk ne bo popoln, saj bo senca ob največji stopnji mrka pokrila samo četrtino Luninega premera, vendar pa bo po navedbah Slovenskega astronomskega društva današnji Lunin mrk veliko več kot sta bila mrka v polsenci iz leta 2016 in v začetku leta 2017.

Po Luninem mrku sledijo še znani utrinki imenovani Solze svetega Lovrenca

Malo po 10. avgustu pa bo v ozvezdju Perzej na nebu, potopljenem v svetlobo debele Lune po ščipu, moč zaslediti znane utrinke, imenovane Solze svetega Lovrenca. Pričakovati jih je mogoče več noči zapored, običajno pa jih je največ ponoči med 12. in 13. avgustom, torej letos med to soboto in nedeljo. Astronomi letos ne pričakujejo posebno velikega števila utrinkov, vendar opozarjajo, da lahko roj Perzeidov vedno preseneti s kakšnim spektakularno svetlim primerkom.

Foto: Slovensko astronomsko društvo, Spika

Utrinke naj bi vedno opazovali s prostim očesom, saj je vidno polje pri instrumentih zelo omejeno, pri utrinkih pa se nikoli ne ve, kje natanko se bodo prikazali, pojasnjujejo v Slovenskem astronomskem društvu.