Z NARAVO V BOJ PROTI RAKU

Slika je simbolična. Foto: pixabay.com

Bolezen, za katero je značilna nenadzorovana celična delitev in sposobnost teh celic, da napadejo druga tkiva ali drugače, zahrbtna bolezen in eden od vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah, ki ne izbira, je rak. Nezdrava prehrana, stres, premalo gibanja so dejavniki okolja, ki vplivajo na povečano obolelost z rakom.

Poleg zdravih vsakodnevnih navad pa obstajajo zelišča, ki jih mnogi imenujejo kar čudež narave. Nekatera zelišča še posebej izstopajo z blagodejnimi lastnostmi, zato je njihova uporaba lahko koristna kot dodatni ukrep pri zdravljenju bolnikov obolelih za rakom. Zelišča so lahko tudi preventivni ukrep, s pomočjo katerih je mogoče zmanjšati tveganje za razvoj raka. Katera so ta zelišča si preberite v nadaljevanju (Iz revije Bodi Eko).

Ingver

Ingver, Foto: pixabay.com

V ingverju najdemo štiri spojine, ki delujejo protirakavo, to so gingerol, paradol, šogaol in zingeron. Zaradi tega naj bi bil po izsledkih nekaterih študij, ingver izredno koristen pri zdravljenju različnih vrst raka, predvsem raka dojk, raka debelega črevesja in danke, raka prostate, raka jeter in kožnega raka.

 

Regrat

Regrat je že dolgo znan po svojih blagodejnih učinkih na naše zdravje, dodati pa je potrebno še korist regrata za rakave bolnike. Kanadski znanstveniki so ugotovili, da so rakave celice začele propadati 48 ur po tem, ko so pacienti dobili izvleček regrata. V okviru te raziskave je bilo ugotovljeno tudi, da je lahko regrat efektiven tudi pri celicah, ki se na kemoterapijo niso odzvale. Objavljenih je bilo še nekaj podobnih študij. Znanstveniki so med drugim ugotovili, da lahko čaj, pripravljen iz regratovih listov upočasni napredek raka dojk, čaj iz regratovih korenin pa koristi predvsem bolnikom z rakom na prostati.

Regrat, Foto: pixabay.com

Sladki koren

Snov, ki se nahaja v sladkem korenu, glabridin, naj bi bila zmožna zaustaviti gensko izražanje, ko gre za gene, povzročitelje za nastanek raka jeter. V sladkem korenu najdemo tudi druge snovi, ki delujejo proti raku in zaradi katerih je sladki koren koristen tudi v primeru raka dojk in raka prebavil.

Črna detelja

Črna detelja, Foto: wikipedija

 

Formononetin, spojina, ki pomaga v boju z rakom dojk in se nahaja v črni detelji, po ugotovitvah znanstvenikov zavira širjenje rakavih celic, hkrati pa preprečuje napadanje zdravih celic. Raziskave glede vpliva črne detelje na raka dojk so sicer še v zgodnji fazi, vendar so začetni izsledki vsekakor obetavni.

 

 

Njivska preslica

Kombinacija njivske preslice in gobe čage naj bi pomagala predvsem v primeru raka limfe in levkemije. Ta kombinacija naj bi močno izboljšala prognozo oziroma možnosti preživetja.

Njivska preslica, Foto: pixabay.com

Pegasti badelj

Pegasti badelj je mogoče povezati že z razstrupljanjem in zaščito jeter, raziskave pa kažejo, da naj bi bil tudi ena od najboljših naravnih rešitev v primeru raka jeter. Spojina, ki je pomembna pa je silibin.

Avstrijski sok, s katerim rakave celice umrejo v 42 dneh

Foto: httpwww.theearthchild.co.za

Naravno zdravilo Rudolfa Brojsa iz Avstrije, ki je pomagalo več kot 45 tisoč ljudem z rakom je naravni sok. Za to vrsto zdravljenja je predlagan tudi 42- dnevni prehranjevalni režim. Poleg soka, ki temelji na rdeči pesi, je načrt prehrane potrebno podpreti z visokim deležem vnosa čaja. Rakave celice stradajo, splošno zdravje pa se v tem času izboljša.

Za pripravo soka potrebujete ekološko pridelano zelenjavo:

Rdeča pesa (55 %)

Korenje (20 %)

Koren zelene (20 %)

Krompir (3 %)

Redkev (2 %)

Sestavine dobro premešate in sok je pripravljen. Rdeča pesa je bogati vir betaina, aminokisline, ki deluje protivnetno, razstruplja in je antioksidant. Glede na raziskave naj bi uničeval tudi tumorske celice.

Rdeča pesa je koristna pri zdravljenju različnih vrst raka, tudi levkemije. Ker vsebuje veliko folne kisline pa je posebej priporočljiva tudi za nosečnice. Izboljšuje delovanje jeter in žolčnika, preprečuje zaprtje, blaži glavobol, težave s kožo in menstrualne bolečine. Zato mora biti rdeča pesa nepogrešljiv del vsake diete in vsakdana.

 

Uredništvo