KULINARIČNI POHOD »Z GUŠTOM PO POTI DEDIŠČINE«

Slika je simbolična. Foto: pixabay.com

Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko je v sodelovanju s Planinskim društvom Vransko in Turističnim društvom Gušt pripravil kulinarični pohod »Z Guštom po poti dediščine«. Turistično društvo Gušt povezuje ponudnike hrane, ročnih izdelkov in storitev v občinah Tabor in Vransko.

Kulinarični pohod »Z Guštom po poti dediščine« Foto: Občina Vransko

Vabilu na pohod 20. maja se je odzvalo šestdeset pohodnikov. Dogajanje je pred odhodom popestrila Folklorna skupina Vransko. Pohodniki so si lahko ogledali Schwentnerjevo hišo in degustirali dobrote Turističnega društva Gušt. Ponudba članov Turističnega društva Gušt je obsegala Brglezov kruh, Laznikove domače salame, Novakov ovčji sir, Pepelovo slano pecivo in čokolado, Kropivškov med in medico in drugo. Trasa pohoda je vodila po idilični naravi, po znanih in malo manj znanih poteh Vranskega, kjer se nahajajo kulturna dediščina in nekateri člani Gušta.

Prva postaja je bila v Sadiki, kjer je bilo mogoče okusiti sladke prigrizke, kavo in domače sokove. Pot je vodila naprej proti Ilovici in v gozd. Na drugi strani je že čakal »catering« Turistične kmetije »Pri Ferkovih«. Sledil je vzpon do najvišje točke pohoda pri kapelici, od koder je pot vodila v zaselek Blate (Črni Vrh). Na kmetiji Hrašar so že čakale jagode. V Prekopi je sledil postanek pri gasilskem domu, kjer se je predstavila kmetija Lukman z domačimi jogurti, bučnim oljem in kruhom. Pohodniki so si lahko ogledali gasilsko zbirko, precej zanimive pa so bile tudi štorklje na dimniku bližnje sušilnice hmelja.

Od Čepelj in skozi hmeljišče je pot vodila v Brode, kjer je v etnološki zbirki z domačim jabolčnikom in vinom postregel Ludvik Pikl. Možen je bil tudi ogled zbirke kmečkega in obrtniškega orodja.

Do Športne dvorane Vransko so se udeleženi pohoda lahko zapeljali na lojtrskem vozu. Pohodniki so bili nad potjo, ponudbo in organizacijo pohoda navdušeni, organizatorji pa nad udeležbo.

Uredništvo