Romeo Bajde, ki ga je Celjsko okrožno sodišče marca letos obsodilo na 13 let zapora zaradi uboja svoje partnerice, še vedno ni obsojen. Celjsko višje sodišče je sodbo očeta koroških dečkov vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo.

Če se spomnimo, je Bajde decembra 2015 svojo partnerico in mater njunih dveh otrok po končanem koncertu v Rdeči dvorani na poti domov med prepirom zadavil ter njeno truplo odpeljal do zdravstvenega doma v Velenju ekipi dežurnih reševalcev. Dejanje je priznal, kriminalistom pa se takrat ni upiral. Celjsko sodišče je kasneje obtožnico iz umora prekvalificiralo v uboj in Bajdeta obsodilo na 13 let zaporne kazni. Zaradi nestrinjanja s takšno sodbo pa je Višje sodišče v Celju primer vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo.

Dečka sta še vedno v rejništvu, kalvariji pa kar ni videti konca

V javnosti je močno odmeven primer dečkov, za katera sta takoj po smrti mamice skrbela stara starša, ki pa otrokoma kasneje nista bila dodeljena kot skrbnika. Dečka sta prve tri mesece živela s starima staršema, Center za socialno delo (CSD) pa očitno v tem času ni imel pripomb glede primernosti starih staršev za skrb vnukov, sicer bi otroka verjetno odvzel že v samem začetku postopka.

Dečka sta bila nato dodeljena v rejniško družino, saj naj bi po navedbah CSD Velenje bila stara starša najprej prestara za skrb, nato naj bi imela premajhno stanovanje, kar so potlej zanikali in navedli ključni razlog po katerem so otrokoma dodelili rejniško družino- nesodelovanje s samim Centrom za socialno delo.

Zanimivo pa je dejstvo, da roditeljska pravica ni bila odvzeta očetu otrok, ki je umoril svojo partnerico in mater dečkov, Lidijo Škratek. Še več, odobreni so mu bili celo stiki z otrokoma, saj ima po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih »otrok pravico do stika z osebami, s katerimi je družinsko povezan in nanje navezan, vendar mora biti stik v otrokovo korist«. Za razliko sta stara starša morala pravico do stikov z vnukoma iskati preko sodišča, o primernosti stikov pa se je odločalo na podlagi izvedenskega mnenja. Iz vsega tega se lahko vprašamo, komu v tem primeru v resnici sodijo za umor Lidije Škratek? Njenim staršem oziroma babici in dedku?

Kako visoka je stopnja tolerance do nasilništva v Sloveniji?

V Sloveniji je bilo že več odmevnih primerov nasilja nad otroci. Poleg Romea Bajdeta in njegove pestre nasilne preteklosti, je tu še zgodba dveletne deklice Arine z Jesenic, zgodba iz Most, ko je oče skozi okno vrgel svojo petletno hčer ter v primeru iz Žuženberka, ko je mati zabodla svojo 11- letno hčer.

Je res v dobro otroka živeti pri nasilnih starših? Glede na vsa dejstva, so v Sloveniji merila za zaščito otrok precej ohlapna, predvsem pa je strpnost zakona do nasilnih staršev precej visoka.