Policisti bodo v tem tednu ponovno izvajali evropsko usklajen poostren nadzor hitrosti, tako imenovano akcijo Speed, ki se izvaja tudi v večini evropskih držav. Do 27. avgusta bodo tako policisti poostreno preverjali prehitro vožnjo.

Namen poostrenega nadzora je spodbuditi voznike, naj vozijo previdno in varno. Neprilagojena hitrost naj bi bila na slovenskih cestah še vedno glavni razlog za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Do 20. avgusta so slovenske ceste vzele 81 življenj, v enakem obdobju lanskega leta 89, kar je 9 odstotkov manj kot lani. Izmed vseh umrlih je kar 34 udeležencev (v enakem obdobju lani 26) umrlo v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, kar predstavlja 42 odstotkov vseh smrtnih žrtev.

Glede na to, da se bodo kmalu v šolske klopi vrnili otroci, Policija opozarja, da bodite previdni tudi v bližini šol

Policisti bodo poostreno nadzirali hitrost na vseh cestah, kjer najpogosteje prihaja do kršitev in prometnih nesreč ter na cestah v bližini šol. Ob tem bodo tako pričeli s pripravami na aktivnosti ob začetku šolskega leta. Voznike želijo opozoriti, da se bodo že naslednji teden v šolske klopi vrnili otroci, ki so ena izmed najbolj ogroženih skupin v cestnem prometu. Zato opozarjajo, da je nujno, da v bližini šolskih poti vozniki zmanjšajo hitrost oziroma jo prilagodijo razmeram na cesti.

Ali ste vedeli?

Že, če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1 kilometer na uro, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4 odstotke. Znižanje povprečne hitrosti za 1 kilometer na uro zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno 2 odstotka.

Poleti so prometne nesreče pogostejše, zato previdno!

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato lahko vozijo hitreje.

Poletje je tudi čas dopustov, v tem času pa je navadno tudi promet gostejši, zato lahko pride do nesreče hitreje. Policija zato poziva, naj se vozniki na pot odpravijo spočiti, da naj gredo na pot pravočasno ter da naj bodo v prometu strpni in umirjeni.

Še vedno pa lahko za lastno varnost največ naredimo sami!

Za bolj varne ceste bi morali vozniki poskrbeti predvsem sami, dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila, opozarjajo pri Policiji. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti, bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo.

Zato v Policiji ponovno opozarjajo, da je potrebno prilagoditi hitrost vožnje veljavnim omejitvam, svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti.