Na velikem finalu izbora AMZS Centra varne vožnje na Vranskem, so 2. junija razglasili najboljšega mladega voznika v Sloveniji. Ta naziv si je s svojim teoretičnim in praktičnim znanjem prislužil 22- letni David Sever iz Ljubljane, ki je postal mladi AMZS ambasador varne vožnje.

Projekt Najboljši za volanom je letošnje leto k sodelovanju privabil izjemno število mladih. AMZS ga pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA izvaja v sodelovanju s Policijo, Rdečim križem Slovenije, Zavodom za šolstvo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter drugimi partnerji.

Teoretični del so mladi vozniki in voznice že meseca marca izpolnili na www.najboljsizavolanom.si. Z izpolnitvijo spletnega vprašalnika so si sodelujoči s poznavanjem cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila pridobili vstopnico za praktični del.

Rešenih je bilo več kot 1500 vprašalnikov, najboljših sto pa se je uvrstilo v polfinale. Ti so se aprila in maja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem preizkusili pri vajah, ki jih je AMZS zasnoval in pripravil v sodelovanju s policijo in Rdečim križem Slovenije. Kombinacija teoretičnega in praktičnega dela znanja ravnanja v prometu je desetim najboljšim zagotovila uvrstitev v veliki finale.

V veliki finale uvrstilo deset voznikov s celovitim znanjem ravnanja v prometu. Foto: AMZS

V finalnem tekmovanju je moralo deset mladih voznikov opraviti več različnih nalog, med njimi zamenjati pnevmatiko, pomagati poškodovancu ob simulirani prometni nesreči, natančno parkirati in odpeljati slalomsko vožnjo na mešani cestni podlagi.

Primer prometne nesreče, kjer so sodelujoči morali pokazati znanje nudenja prve pomoči. Foto: AMZS

Najbolj varni mladi voznik je samostojni podjetnik avtoprevoznik. Zmagovalec se je poleg naslova najbolj varnega mladega voznika razveselil tudi nagrade podjetja Porsche, ki mu je za leto dni v uporabo podarilo avtomobil Volkswagen up! Beats. Drugo mesto je pripadlo Amadeju Stošiču, tretje pa Davidu Sekirniku. Za njimi so se uvrstili še Gašper Blažek, Tejo Jehart, Zoran Kelenc, Tim Jeršič, Luka Pavelič, Filip Breznik in Žani Sladič.

Vsi akterji tokratnega tekmovanja so poudarili, da bi radi mlade vzpodbudili, da bodo svoje znanje prenašali naprej in s tem ozaveščali svoje vrstnike. Postali naj bi ambasadorji varne vožnje v svoji generaciji. V AMZS pa z izborom želijo predvsem izboljšati vozniško in tehnično kulturo med mladimi, s tem pa v prihodnosti zagotoviti varnejše slovenske ceste.