KAMPANJA SLOVENIJA PIHA 0,0; PREVERITE, KDAJ BODO POTEKALE POOSTRENE AKCIJE POLICISTOV NA TERENU

Slika je simbolična. Foto: pixabay.com

Med 5. in 11. junijem bo potekala kampanja, kjer bodo v sodelovanju Policije, Ministrstva za zdravje, pristojnih inšpekcijskih služb in civilno družbo, policisti poostreno preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Namen akcije je spodbuda k opustitvi alkohola in biti čim bližje napihanemu 0,0.

 

Slovenija piha 0,0. Foto: Ministrstvo za zdravje

Konkretne akcije na terenu kampanje Slovenija piha 0,0 bodo v juniju usmerjene zlasti v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in v kraje, kjer se zadržuje večje število ljudi. Najbolj kritična starostna skupina glede vožnje pod vplivom alkohola ali drog so mladi, junij pa je mesec, ki je običajno najbolj poln različnih prireditev za mlade.

Kampanja se bo nadaljevala še v jesenskih in zimskih mesecih, ko ponovno nastopijo kritična obdobja v letu. Takrat sta namreč martinovanje in prednovoletni čas.

 

Največ alkoholiziranih voznikov je prav med povratniki in mladimi v starosti med 24 in 34 let. Polovica, ki jih vozi pod vplivom alkohola je starih med 18 in 44 let, med njimi je velika večina moških.

V lanskem letu se je delež smrtnih prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki ponovno povečal. Leta 2014 je bilo 23,4 odstotkov tistih, ki so pod vplivom alkohola povzročili prometno nesrečo s smrtnim izidom, leta 2015 je bilo takšnih 28,4 odstotka, lani pa že 31,7 odstotka.