Zelena poživitev poletnih dni, ki bi morala najti mesto tudi v vaši domači lekarni, ima kar nekaj zdravilnih učinkov. Predvsem so znane močne protivnetne lastnosti, lajšanje revmatičnih težav in pomoč pri odpravljanju zatekanja. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov uporabe bazilike, ki so bili objavljeni tudi na portalu Bodi eko.

Čaj bazilike

Čaj je odličen za pomiritev želodca in spodbujanje prebave, priprava pa preprosta. V skodelico vrele vode dajte tri liste bazilike in pijte med obroki trikrat do štirikrat dnevno. Pomaga tudi pri blaženju zgage.

Pri pikih žuželk

Pri blaženju bolečin po pikih žuželk je uspešno eterično olje bazilike, ki ima tudi antimikrobne lastnosti. Na mesto pika žuželke nanesite kapljico eteričnega olja bazilike razredčenega v nosilnem olju. Lahko pa narežete nekaj svežih listov bazilike in jih položite na mesto pika.

Eterično olje

Eterično olje bazilike ima mnogo pozitivnih učinkov. Med drugim pripomore k blaženju slabosti, k boljši prebavi, odpravlja zaprtost, pospešuje cirkulacijo, uspešno je v boju s stresom in piki žuželk. Domači pripravek je seveda manj močan kot čisto eterično olje. Liste bazilike namočite v jojobino ali olivno olje za obdobje šestih tednov. Uporabite ga lahko tako pri pikih žuželk kot tudi za lajšanje bolečin mišic.

Vodna para z baziliko

Priprava vodne kopeli bo olajšala glavobole, predvsem naj bi bila učinkovita pri lajšanju tenzijskih glavobolov. Žlico posušenih listov bazilike dodajte trem skodelicam vode in zavrite ter prelijte v večji lonec nad katerega se sklonite. Pokrijte glavo z brisačo in nad posodo vdihujte paro približno deset minut. Pomaga tudi pri odmašitvi nosu. Kapljico eteričnega olja lahko tudi vmasirate v senca.

Bazilika v kozmetiki

Liste bazilike ali njen izvleček se uporablja za nego oslabele, izsušene in zategnjene kože. Pomaga pri različnih oblikah nečistoč kot so izpuščaji in lišaji. Kot zanimivost pa- tonik in dišavna vodica iz bazilike sta bila skupaj z meliso prva ljudska kozmetična preparata.