Vsestransko uporabno kokosovo olje: Za kaj in kje vse ga lahko uporabite?

Foto: Wikipedia

Raziskave in študije dokazujejo, da je kokosovo olje eno izmed najbolj zdravih živil našega planeta. Jedilno, kokosovo olje, pripravljeno iz jedra ali mesa zrelih kokosovih orehov, pridobljenih iz kokosove palme, ima različne pozitivne učinke na naše zdravje. Kokosovo olje uporabljamo za kuho ali peko, kot kozmetični pripomoček, hkrati pa je zdravo za srce, trebušno slinavko in prebavo, pomaga pa tudi pri absorpciji vitaminov, mineralov in aminokislin.

Kokosovo olje je izredno obstojno zaradi visoke ravni nasičenih maščob, zato počasi oksidira in se ne pokvari, četudi ga ne shranjujemo v hladilniku. Kokosove olje je tekoča kokosova maščoba pri 24 stopinjah celzija, pod to temperaturo pa postane kokosovo maslo, ki je trdo in bele barve.

Ko kuhamo s kokosovim oljem…

Kokosovo olje prenese visoke temperature, zato je kuhati z njim veliko bolj zdravo kot z drugimi rastlinskimi olji. Pri segrevanju ne izgubi svojih koristnih lastnosti, zato ga lahko brez težav uporabimo tudi pri cvrtju. Uporabimo ga lahko kot namaz ali samostojno jed. Je sladkega okusa, vendar lahko kljub temu z njim pripravite vse vrste jedi, ker ne bo pustilo specifičnega priokusa v jedi.

Uporablja se tudi v slaščičarski industriji, ker pa vsebuje lavrinsko kislino, je pogosto sestavni del nadomestnih formul za dojenčke. Zaradi vseh svojih izjemnih koristi, kokosovo olje vse bolj uspešno prodira na trg prehrambene industrije.

Ščiti pred vrsto obolenj…

Kokosovo olje deluje protivnetno, protivirusno in protibakterijsko ter hkrati jača imunski sistem. Ščitilo naj bi pred vrsto obolenj kot so gripa, pljučnica, gonoreja, kandidaza, pomagalo pa naj bi celo pri rakavih obolenjih in pri virusu HIV.

Pri praskah in odrgninah na vneti del namažemo kokosovo olje, ki naredi zaščitno plast. Ta varuje pred bakterijami, virusi, prahom in glivami. Odlično se obnese tudi pri modricah, saj pospešuje proces zdravljenja poškodovanih tkiv.

Uravnava sladkor v krvi…

Poleg vseh pozitivnih učinkov pa kokosovo olje precej učinkovito vpliva na delovanje inzulina, saj telesu podarja energijo, ki je podobna tisti pridobljeni iz glukoze. Ta nima nikakršnega negativnega učinka na inzulin in krvni sladkor. Ob rednem uživanju kokosovega olja se bo znižal glikemični indeks zaužite hrane, s tem pa se bo posledično preprečilo nihanje sladkorja v krvi.

Za hujšanje…

Maščoba iz kokosovega olja se z lahkoto spremeni v energijo, hkrati pa daje veliko energije in pripomore k boljši vzdržljivosti. Kokosovo olje vsebuje zdrave maščobe, katerih naš organizem ne skladišči v obliki maščob, ampak jih učinkovito spreminja v energijo. Zato kokosovo olje ne redi. Ker pomaga nadzorovati krvni sladkor in izločanje inzulina, naj bi posledično pomagalo pri zdravljenju in preprečevanju diabetesa. Pomaga pri izgradnji kosti in prispeva k močnejšim in zdravim zobem, saj izboljšuje absorpcijo določenih mineralov, med njimi kalcija in magnezija.

Za kožo in lase…

Kot odličen regenerator, ki obnavlja lasišče in uspešno preprečuje pojav prhljaja, se kokosovo olje uporablja tudi za nego las. Redna uporaba izboljša videz in strukturo nohtov, las in kože, ki po uporabi postane navlažena in precej bolj prožna.

Spodbuja delovanje metabolizma…

Kokosovo olje vsebuje enega najbogatejših maščobnih kislin, trigliceride, kateri oživijo lenobni metabolizem. Po znanstvenih raziskavah naj bi trigliceridi pospešili presnovo za skoraj polovico, učinek pa naj bi deloval ves dan. Zato je dnevno uživanje kokosovega olja iz vidika izboljšanja vaše  presnove, močno priporočljivo.

Varuje pred kandido in glivičnimi obolenji

Predvsem lavrična in kaprilna kislina naš organizem varujeta pred kandido in glivičnimi obolenji. Kandida je tudi pogosti krivec za debelost, saj se glivice v telesu hranijo s sladkorjem. V nas zato spodbudijo željo po hrani, zato je takrat možnost hujšanja minimalna. Kandida s seboj prinese tudi ostale nevšečnosti kot so utrujenost, težave s koncentracijo, redne ponavljajoče se glivične okužbe, itd. Kokosovo olje ali organski čudež narave kot ga tudi imenujejo, je pri tem odlično sredstvo v boju proti omenjenim težavam, saj povzroči odmiranje glivic v telesu.

In kako prepoznate kvalitetno kokosovo olje?

Predvsem pomembno je, da kupite biološko pridelano deviško olje brez kakršnihkoli dodatnih toplotnih obdelav z visokimi temperaturami ali kemikalijami. Uporabljajte le organsko kokosovo olje!