Svetovni dan knjige in avtorskih pravic praznujemo vsako leto 23. aprila. Dan je posvečen spodbujanju branja, založništva in zaščiti intelektualne lastnine, hkrati pa je bilo ob dnevu knjige predstavljenih kar nekaj predlogov, kako narediti bralcu knjigo bolj dostopno. Ob tej priložnosti založniške hiše, knjigarne, knjižnice, kulturne ustanove in združenja avtorjev spodbujajo k branju, založništvu in zaščiti intelektualne lastnine. 23. april pa je tudi dan, ko sta umrla William Shakespeare in Miguel de Cervantes.

Letos je poudarek predvsem na slepih in slabovidnih, pri katerih je dostop do knjig in drugih tiskovin otežen, kar predstavlja oviro za njihovo polno in učinkovito sodelovanje v družbi. Po podatkih Svetovne zveze slepih, je med milijoni knjig po svetu, vsako leto manj kot deset odstotkov objavljenih tudi v oblikah, ki so dostopne slepim, v državah v razvoju je padec tudi na en odstotek.

Irina Bokova, Generalna direktorica Unesca je ob svetovnem dnevu knjige 2017 povedala:« Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je priložnost, da se poudari moč knjig za spodbujanje naše vizije, družbe znanja, ki je vključujoča, pluralistična, pravična, odprta in participativna za vse državljane.«

Kot svetovna prestolnica knjige začne svoj mandat Conakry, glavno mesto Republike Gvineje (2017- 2018). Conakry je izpostavil Unesco s partnerji zaradi kakovosti in raznovrstnosti programa, zlasti osredotočenega na sodelovanje skupnosti kot tudi za dobro strukturiran proračun in jasnimi razvojnimi cilji ter poudarkom na mladini in pismenosti.

Unesco organizira konferenco o vprašanjih dostopnosti in o izzivih v založništvu. Mesto Conacry bo s preostalo afriško celino predstavljeno skozi praznovanje dneva knjige, kjer bo predstavljena afriška literatura. V ponedeljek, 24. aprila 2017 bodo v okviru konference potekale delavnice, aktivnosti, glasbeni nastopi in okrogle mize v prisotnosti afriških avtorjev.

NOČ KNJIGE 

Odkar je Unesco 23. april proglasil za svetovni dan knjige, ta dan slavimo po vsem svetu, zadnja leta tudi ponoči. Noč knjige je v Sloveniji prvič zaživela v letu 2014. Premierno slovensko Noč knjige je na svetovni dan knjige pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco soustvarilo 79 krajev in nič koliko knjižnih zanesenjakov po Sloveniji in zamejstvu.

Noč knjige, vir: youtube.com

Mednarodni dogodek, ki knjigo in branje postavlja na piedestal gradnikov zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev. Na prav posebno noč, ko knjiga pokaže svojo moč, se na Slovenskem zvrsti plejada dogodkov, usmerjenih k dvigovanju zavesti branja, opogumljanju duha in bistrenju pogleda.