Slovenija slavi: V zlato in srebro odeti slovenski športniki

Zlati slovenski fantje. Foto: Košarkarska zveza Slovenije

Včeraj je na kongresnem trgu v Ljubljani potekal sprejem vrhunske slovenske moške košarkarske reprezentance, ki je v Istanbulu v finalni tekmi ugnala Srbijo. Z Evropskega prvenstva so se naši fantje vrnili z zlatim odličjem in nazivom evropskih prvakov.

Slovenska košarkarska pravljica 

Pred več kot 7 tisoč glavo slovensko množico na turških tribunah so slovenski košarkarji kljub temu, da so ostali brez dveh najboljših igralcev, uspeli premagati Srbe. Da je bil uspeh še slajši, sta poskrbela Goran Dragić, ki je bil izbran za najkoristnejšega igralca ter Luka Dončić, ki je pristal med prvo peterko prvenstva, v kateri so bili še Goran Dragić, Aleksej Šved, Bogdan Bogdanović in Pau Gasol.

Zanimivo je dejstvo, da je Slovenija do svoje zmage prišla brez poraza kot zmagovalka vseh devetih tekem, kar do sedaj ni uspelo še nobeni reprezentanci, odkar je FIBA evropska prvenstva razširila na štiriindvajset ekip. Hkrati je Slovenija najmanjša država z zlato medaljo na Evropskem prvenstvu od leta 1935 dalje.

Po podatkih FIBE je bil obisk slovenskih navijačev te tekme drugi najštevilčnejši obisk na športnih prireditvah. Še vedno ostaja slovenska rekorderka nogometna tekma s Španijo na evropskem prvenstvu 2000 v Amsterdamu, udeležilo pa naj bi se je okoli 10 tisoč Slovencev. Na tretjem mestu ostaja košarkarska tekma z Grčijo v Beogradu leta 2005, kamor naj bi prišlo 5 tisoč Slovencev.

Foto: Košarkarska zveza Slovenije

Evforija ob zmagi naših zlatih fantov je bila nepopisna. Ob kapetanu kova Gorana Dragića je bila pot do zmage toliko lažja. Prelomni trenutek se je zgodil v 26. minuti, ko je slovenskim navijačem zastal dih. Parket je v bolečinah moral zapustil Luka Dončić, v igro pa se ni mogel več vrniti. Za slovenske fante je bila neprizanesljiva tudi zadnja četrtina, ko se je poškodoval še Goran Dragić. Dragić se je po odhodu na klop sicer na parket ponovno vrnil, vendar je bilo kaj kmalu jasno, da v igri ne bo mogel dolgo nadaljevati.

Kako složna in srčna je ta ekipa, je bilo mogoče videti v naslednjih minutah, ko se je izkazal Klemen Prepelič. Svoje so dodali še Gašper Vidmar, Aleksej Nikolić, Anthony Randolph in Jaka Blažič, ki je zapečatil končno zmago. In slava našim prvakom se je pričela…

Foto: Košarkarska zveza Slovenije

Že v Turčiji je bilo veselje nepopisno, toliko večje pa ob prihodu zmagovalcev na Slovenska tla. Toplega sprejema so bili deležni že na letališču na Brniku, nato pa tudi v prestolnici. Kongresni trg je napolnila množica navdušenih navijačev in košarkarskim prvakom pripravila veličasten sprejem.

Odbojkarice v Ljubljani do srebra

Ob vsem tem navdušenjem nad košarkarskimi asi pa ne smemo pozabiti uspeha naših deklet Slovenske odbojkarske reprezentance, ki so na finalnem srečanju svetovnega prvenstva do 23 let med Slovenijo in Turčijo v Ljubljani osvojile srebrno odličje. Ta uspeh je izjemen, saj je to prvo žensko odličje v moštvenih športih na svetovnih prvenstvih.

Foto: OZS

Čeprav so Turkinje skozi celotno igro kazale rahlo premoč nad našimi dekleti, se ta vseeno niso vdala. Nizi tekme so zaznamovali številni preobrati, izbrana vrsta Turčije pa je na koncu slavila v vseh štirih nizih.

Foto: OZS

Naše odbojkarice so se na koncu veselile končnega drugega mesta in osvojenega srebrnega odličja. Posamične nagrade za najboljše igralke prvenstva iz vrst Slovenije so prejele: Saša Planinšec kot najboljša blokerka svetovnega prvenstva, Eva Mori kot najboljša podajalka svetovnega prvenstva in Iza Mlakar kot najboljša korektorica svetovnega prvenstva.