Opozorilo: Padavine po Sloveniji se bodo ponoči okrepile!

Foto: Pixabay

Danes je Urad za meteorološko prognozo Agencije Republike Slovenije za okolje izdal opozorilo zaradi nastanka novega ciklona nad severnim Sredozemljem. Padavine se bodo tako po Sloveniji ponoči okrepile in vztrajale še ves torek. V dobrih 24 urah, od danes zvečer pa do noči na sredo, naj bi v večjem delu države padlo od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno pa bi lahko padlo tudi preko 100 litrov na kvadratni meter.

Po podatkih oddelka za hidrološko napoved Agencije Republike Slovenije za okolje reki Krka in Ljubljanica poplavljata na območjih pogostejših poplav. Sicer naj bi pretoka Ljubljanice in Krke počasi upadala, upadali pa naj bi tudi njuni pritoki. Poplavljene površine se bodo na tem območju nekoliko zmanjšale, vendar pa naj bi se po napovedih v torek čez dan ponovno pričele povečevati.

Jutri so pričakovana ponovna razlivanja rek na območjih vzhodne, severovzhodne, južne in osrednje Slovenije. Močneje naj bi narasle tudi Savinja, Sava v spodnjem toku, Mura in Drava. V noči na sredo bi lahko reke poplavile v večjem obsegu, povečala pa naj bi se tudi površina ojezerjenih kraških polj.

Kakšen je predvideni razvoj vremena?

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje se bo od zahoda povsod pooblačilo. Sredi dneva in popoldne bodo padavine zajele vso Slovenijo in se ponoči še okrepile. V torek bo oblačno in deževno. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov, na območju Julijskih Alp pa še nekoliko nižje. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja.

Foto: ARSO

V noči na sredo bodo padavine oslabele in do jutra povečini ponehale. Oslabela bo tudi burja na Primorskem. V sredo in četrtek bo večinoma suho vreme, več jasnine bo na zahodu, več oblakov pa na vzhodu države. Tu bo pihal zmeren severni do severozahodni veter. Po kotlinah osrednje Slovenije naj bi zjutraj in dopoldne bilo nekaj megle.