Včeraj se je v večernih urah s spomladanskim enakonočjem pričela koledarska pomlad. Enakonočje se zgodi dvakrat v letu, okoli 21. marca in 23. septembra. Je pojav, kjer sta dan in noč približno enako dolga po celem svetu. V praksi pa ta dogodek pomeni, da bo Sonce nad obzorjem približno toliko časa kot pod obzorjem.

Ena izmed posledic obdobij enakonočij je moteč učinek na delovanje komunikacijskih satelitov. Ko se Sonce v tem času postavi za geostacionarni satelit, pride do izjemno močnega žarčenja na sprejemnike na zemeljskem površju ter oslabljenega delovanja, ki lahko traja od nekaj minut do ene ure.

Vir: pixabay.com
Vir: Wikipedija

 

 

 

 

 

 

Pomladni meseci so marec, april in maj, prvi znanilci pomladi pa zvončki in trobentice. Po pomladnem enakonočju se začnejo daljšati dnevi, ki so tudi vse bolj topli. In kakšna je današnja napoved vremena za Slovenijo? Na Agenciji Republike Slovenije za Okolje napovedujejo, da bo danes popoldne na vzhodu večinoma sončno, najvišje dnevne temperature pa do okoli 22 stopinj Celzija. Zadnjih 20 dni je bilo vreme izredno suho in toplo, posledica tega je osušen površinski sloj tal. V osrednji in vzhodni Sloveniji naj bi po podatkih Agencije za Okolje padlo približno 35 % običajnih padavin.

 

Vir: pixabay.com

Na današnji dan pa obeležujemo tudi svetovni dan poezije. 21. marec je kot svetovni dan poezije razglasil UNESCO leta 1999 tudi zato, da bi izrazil podporo jezikovni raznolikosti v pesniškem izražanju in s tem še dodatno opogumil uporabo ogroženih jezikov. V Sloveniji je po podatki Statističnega urada Republike Slovenije v letu 2015 izšlo 298 naslovov pesniških knjig, od tega je bilo 78,5 % naslovov slovenskih avtorjev, otrokom in mladini pa je bilo namenjenih 46 naslovov.  

Zaznamovanje svetovnega dne poezije naj bi povrnilo pomen tradicionalnemu branju poezije, spodbudilo poučevanje o poeziji in znova vzpostavilo dialog med poezijo in drugimi umetnostmi, predvsem pa obudilo zavedanje, da poezija ni neka zastarela oblika umetnosti, ampak ena tistih, ki daje identiteto celotni družbi. Generalna direktorica UNESCA, Irina Bokova je ob današnjemu dnevu zapisala:” Poezija je okno v dih jemajočo raznolikost človeštva.”