Pozor – epidemija nalezljivih bolezni!

Pisali smo že o ogroženosti naših policistov, ki varujejo mejo in dnevno prihajajo v stik z nezakonitimi prestopniki naše meje. Vlada v odhajanju do sedaj ni niti mignila s prstom, da bi se stanje izboljšalo. Nujno potrebujemo odločno vlado, ki bo razumela, kako ogrožena je trenutno Slovenija.

Zelo zaskrbljujoči podatki namreč prihajajo iz Bosne in Hrvaške – med migranti v Bosni in tistimi, ki so se nastanili na hrvaški meji so se razširile nalezljive bolezni. Grozi jim epidemija garij in uši.

Epidemijo bodo v kratkem razglasili v Bosni, saj se tam trenutno srečujejo z najhujšimi problemi.

Kaj so garje?

Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je to bolezen, ki jo povzroča majhna pršica, imenovana srbec. Spremembe na koži so posledica imunskega odziva na pršico in njene izločke (slina, feces, jajčeca).
Inkubacijska doba pri ljudeh, ki so prvič okuženi, je od dva do šest tednov. Pri tistih, ki pa so jo že imeli, se srbečica pojavi v nekaj dneh po okužbi (1–4 dni). Prenaša se s tesnim telesnim stikom ali z posredno z uporabo perila, brisač, posteljnine.
»Garje lahko dobi vsak. Pogosteje se pojavljajo tam, kjer je gostota stanovalcev velika in kjer ni pogojev za vzdrževanje osebne higiene, higiene perila in posteljnine. Ocenjujejo, da se z garjami letno okuži 300 milijonov ljudi po vsem svetu. V Sloveniji je bilo v zadnjih desetih letih največ primerov garij prijavljenih v letu 2002 (587), najmanj pa v letu 2012 (263).«

Z zaskrbljenostjo bomo te novice še nadalje spremljali in vas o vsem sproti obveščali. Do tedaj pa – ravnajte sila pazljivo, če se odpravljate v Bosno ali na Hrvaško.

Iz neuradnih virov pa smo izvedeli, da se ti problemi lahko vsak čas pojavijo tudi že v Ljubljani (ali pa so že, pa mediji o tem molčijo) – informacija je nepreverjena, vendar, če res vsak dan pride v Slovenijo okoli sto migrantov – najbrž tudi tu ne bomo nikakršna izjema. Previdno torej!