Po zaključeni obsežni kriminalistični preiskavi s področja prepovedanih drog v priporu ostali štirje osumljeni, dvema je preiskovalni sodnik odredil hišni pripor

Foto: pixabay.com

Celje, 4. junij 2018

Kriminalisti in policisti Policijske  uprave Celje so ob usmerjanju Okrožnega državnega tožilstva v Celju in v sodelovanju z Generalno policijsko upravo ter kriminalisti policijskih uprav Ljubljana in Maribor, v četrtek, 31. maja 2018, zaključili z obsežno preiskavo v zvezi
kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami
po 186/I-III  členu Kazenskega zakonika. Zaradi suma storitve 120-ih kaznivih dejanj so kazensko ovadili 8 oseb, starih  od 24 do 41 let.

Ob zaključku preiskave v kateri so sodelovali pripadniki Specialne enote policije in Posebne policijske enote Policijske uprave Celje je bilo po odredbi sodišča opravljenih 7 hišnih preiskav, od tega 5 na območju Celja in po ena v Mariboru in Ljubljani. Sedmim  osebam so odvzeli prostost, ena oseba je še na begu in je zanjo razpisano iskanje.

V kriminalistični  preiskavi, ki se je začela v septembru 2017 in v kateri so bili uporabljeni tako klasični kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi je bilo ugotovljeno, da je 39-letnik z območja Celja organiziral mrežo uličnih prekupčevalcev, v katero je bilo vključeno najmanj 5 oseb, ki so na širšem območju Celja in Maribora oskrbovali odvisnike s prepovedano drogo heroin in kokain. Celjski organizator je prepovedane droge nabavljal pri 26-letnemu Ljubljančanu, jo prevažal na območje Celja in jo v manjših količinah  razdelil svojim prekupčevalcem, katerim je dajal tudi navodila o načinu izvrševanja kaznivih dejanj.

Akterji kriminalne združbe so mesečno prodali najmanj 1 kg kokaina in 0.5 kg heroina. Z drogo so oskrbovali najmanj 75 oseb. V času preiskave je eden izmed odvisnikov zaradi prevelikega odmerka s kokainom, ki ga je nabavil pri osumljencih tudi umrl.

V času izvajanja ukrepov in na hišnih preiskavah so zasegli:

–    2 kg  prepovedane droge heroin,
–    1.6 kg prepovedane droge kokain,
–    1 kg prepovedane droge konoplja.
–    3 kg snovi za večanje mase drog (paracetamol in kofein),
–    340 sadik konoplje gojene v umetnih pogojih s pripomočki za gojenje,
–    3 pištole z naboji,
–    elektronske  naprave, ki so jih uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj,
–    pripomočki za razpečevanje drog,
–   denar, ki je bil pridobljen s kaznivimi dejanji v višini  dobrih 12.800 € ter
–   osebni avtomobil za katerega je bila  podana  pobuda za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem protipravne premoženjske koristi.

Šest osumljenih so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.
Štirim je odredil pripor, dvema pa hišni pripor.

Trije, od  skupno osmih osumljenih, so specialni povratniki, ki so zaradi preprodaje prepovedanih drog že prestajali zaporno kazen.