Pozimi vas ne bo zeblo!

Foto: pixabay.com

Na dopisni seji je Vlada Republike Slovenije sprejela Uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov.

Gre za ceno kurilnega olja, če povemo bolj preprosto. In objavili so sledeče:

“Cene se oblikujejo na podlagi predpisane metodologije, marža distributerjev pa je določena v absolutnem znesku in znaša 0,0600 evra na liter.”

Pojasnili pa takole:

“Podrobna analiza stanja na trgu naftnih derivatov po lanskoletni liberalizaciji cen naftnih derivatov je pokazala, da trg v Sloveniji deluje. Nobeno od podjetij ne izstopa bistveno po svojih cenah, zvišanje cen ni nesorazmerno glede na mednarodno okolje ali cene v gospodarski panogi.”

Če povemo povsem preprosto – nimate zakonske osnove, da bi zviševali cene. Nimate niti realne osnove v gospodarstvu, da bi višali cene.

Kot smo torej lahko spoznali – nekatera podjetja želijo biti dobičkonosna in dvigovati  cene, ki pa vsekakor niso upravičene ali realne.

In še pojasnilo:

“Vlada Republike Slovenije je tako sprejela odločitev za omejitev marž pri prodaji kurilnega olja. Z uredbo omejuje maržo distributerjev na maksimalno 6 centov na liter kurilnega olja. Cene tega se bodo oblikovale na podlagi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja. Za prvi dan povprečne 14-dnevne prodajne cene tekočega obdobja brez dajatev se upošteva obračunsko obdobje od 25. oktobra 2021 do 5. novembra 2021, prvi dan reguliranih cen bo tako 9. november 2021.”

Kot ste videli – spet bomo imeli 14 dnevno preverjanje – to je pa že v domeni naših sodišč… roke postavljajo sodišča in ne vlada!

 

.