Policija sporoča januarska eksplozija v Celju

Foto: pixabay.com

Danes beremo v policijskem poročilu kako se je začela odvijati preiskava o eksploziji v Celju, ki je bila letos v januarju. Takole pišejo:

8. januarja letos, okoli 12.30 ure, je na Avtobusni postaji v Celju prišlo do eksplozije  v kateri so bile poškodovane tri osebe. Ogled kraja eksplozije je opravila ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije PU Celje, udeležili sta se ga tudi preiskovalna sodnica in državna tožilka.
Z  ogledom kraja, zbiranjem obvestil in pridobitvijo strokovnih mnenj je bilo  ugotovljeno, da je do eksplozije in požara prišlo v pritličnih prostorih Avtobusne postaje Celje, natančneje v prostoru, kjer je nameščena elektro omarica, kjer je zagorelo.  

Vzrok za nastanek požara in eksplozije je  bilo nenadzorovano uhajanje zemeljskega plina iz jeklene cevi z nameščenim elektromagnetnim ventilom, v betonskem jašku med avtobusno postajo in Mariborsko cesto.
V eksploziji so bile lažje poškodovane tri osebe. Prav tako so bili močno poškodovani pritlični prostori stavbe.
Zaradi suma storitve kaznivega dejanja smo konec preteklega meseca kazensko ovadili 64-letnega moškega, ki je v podjetju, ki je pristojno za izvajanje dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina, pristojen in odgovoren za dosledno izvajanje periodične sistematične kontrole distribucijskega omrežja zemeljskega plina v jašku, v neposredni bližini avtobusne postaje.

64-letnik je osumljen storitve kaznivega dejanja povzročitev  splošne nevarnosti, saj ni zagotovil obratovalne zanesljivosti delovanja distribucijskega omrežja zemeljskega plina in plinovodnih naprav, s čimer je bila ogrožena splošna varnosti ljudi in premoženja ter okolja.
64-letnika in pravno  osebo smo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnost po prvem odstavku 314. člena Kazenskega zakonika -1.
Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do petih let.”