V Planici, dolini, ki je najbolj poznana po smučarskih skakalnicah, poteka v zadnjih dveh desetletjih v drugi polovici marca že tradicionalno finale svetovnega pokala v smučarskih skokih, katerega del so tudi smučarski poleti. Za ženske poteka svetovni pokal od sezone 2011/2012 naprej. Sezona se tradicionalno začne meseca novembra v finskem Kuusamu in konča v mesecu marcu na letalnici v Planici. Nagrada ob zaključku tekmovanja sta veliki kristalni globus in mali kristalni globus za smučarske polete.

Vir: www.youtube.com

 PRVA IZMED TREH TEKEM JE BILA DANES OB 15. URI

Po četrtkovih kvalifikacijah in dveh serijah uradnega treninga, je sledila danes po poskusni seriji ob 14-ih, prva izmed tekem ob 15. uri. Med 41 tekmovalci se je danes v skokih pomerilo 6 Slovencev: Jernej Damjan, Peter Prevc, Domen Prevc, Tilen Bartol, Anže Semenič in Jurij Tepeš.

Sobotna in nedeljska tekma se pričneta s poskusno serijo ob 9. uri in nadaljujeta s prvo in finalno serijo ob 10. uri. Podelitev nagrad pa bo v nedeljo ob 12. uri.

 

NA OPEN AIR S ŠANK ROCKI, SAN DIEGOM IN LOCO BANDOM

Po skakalnem spektaklu se boste danes in v soboto lahko zabavali na Open Air zabavi pred dvorano Vitranc v Kranjski Gori. Danes so za zabavo poskrbeli legendarnimi Šank Rocki, v soboto pa vas bosta od 18. ure naprej zabavali skupini San Diego in Loco Band.

 

ORGANIZATORJI OPOZARJAJO: BODITE POZORNI NA PONAREDKE

Vir: www.planica.si

Največji športni dogodek v Sloveniji vsako leto prinaša nove izzive, z njimi pa nova veselja in priložnosti na različnih področjih. Žal se med njimi vedno znova pojavljajo tudi priložnosti za kraje in goljufije. Na slednjo pa opozarjajo tudi organizatorji. Iz zanesljivih virov so izvedeli, da večja skupina tujih državljanov brez računa prodaja večje število izdelkov pred in v prireditvenem prostoru. Gre za ponaredek najbolj zaželenega zimskega pokrivala slovenskih smučarskih skakalnih reprezentanc v treh različnih barvnih kombinacijah.

Vir: www.planica.si

Izdelka sicer ni mogoče kupiti na stojnicah, temveč od fizičnih oseb. Organizatorji opozarjajo, da za prireditelja tekmovanja, za Smučarsko zvezo Slovenije in predvsem za slovenske smučarske skakalce takšna prodaja pomeni izpad pomembnega dela prihodkov. Obiskovalce zato pozivajo, da neuradnih izdelkov ne kupujejo in jih hkrati vabijo, k nakupu uradnih izdelkov slovenskih skakalnih reprezentanc.

 

OD PETERICE SLOVENCEV V FINALU PETER PREVC NA 10. MESTU

Vir: www.planica.si

Danes je bil na prvi finalni tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih najboljši od peterice Slovencev v finalu Peter Prevc na 10. mestu. Z zmago se je Avstrijec Stefan Kraft močno približal velikemu kristalnemu globusu.

Tekmo je odprl Tilen Bartol, ki je poletel 199 metrov, kar pa je žal bilo premalo za finale. Končal na 38. mestu in s tem tudi zaključil letošnjo sezono. V prvi seriji je Anže Semenič, ki je poletel 229,5 metrov pristal na 22. mestu, Jernej Damjan pa z 217,5 metri na 23. mestu. Jurij Tepeš je z 214,5 metri pristal na 24. mestu, Domen Prevc pa z 212 metri na 25. mestu. Naš najboljši orel je bil Peter Prevc, ki je z 218,5 metri pristal na robu deseterice.

 

 V FINALNI SERIJI NI BILO VEČJIH SPREMEMB

V finalni seriji se je med našo peterico najboljše odrezal Domen z 229 metri. Tepeš je z 217 metri padel na 26. mesto, Damjan pa je z 221 metri pridobil mesto in končal na 22. mestu. Semenič je končal tik za Domnom na 21. mestu, poletel pa je 221 metrov. Peter je v finalu z 226 metri obdržal 10. mesto.

Zanesljivo je zmagal Kraft, ki je v finalu pristal pri 240,5 metrih. Drugi Wellinger je v finalu ponovil 235 metrov iz prve serije. Prve stopničke na letalnici pa si je z 236 metri priletel Eisenbichler.

Pripravlja se še en razburljiv finale sezone in nov spopad neustrašnih orlov. Najbolj vroče vprašanje pa je, kdo bo zmagoslavno dvignil veliki kristalni globus.