DANES PRAZNUJEJO MATERE

Vir: pixabay.com

Materinski dan, neformalen praznik je posvečen materam. Praznovanje tega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910 naprej. V Evropi pa so ga začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Najprej je bil določen 15. maj, nato pa 22. marec. V Sloveniji je po drugi svetovni vojni materinski dan zasenčil 8. marec, dan žena. Danes je praznovanje materinskega dne spet v veljavi, praznuje pa se ga na isti dan kot Marijino oznanjenje, to je 25. marec. Marijino oznanjenje je za kristjane dogodek, ko je angel Gabrijel Mariji napovedal, da bo čudežno rodila sina Jezusa. Za kristjane je ta dan praznik materinstva.

 

ŽENSKE V ŠTEVILKAH

Vir: pixabay.com

Na Statističnem uradu Republike Slovenije so v začetku leta 2015 beležili skoraj 670.500 mater. Starost mater ob rojstvu prvega otroka in njihova izobrazba sta čedalje višji. Povprečna starost ob rojstvu prvega otroka je bila leta 2014 29,1 leta. Med ženskami starimi od 25 do 29 let, je bila vsaka tretja mati, med letoma 45 in 49 pa je bilo mater že več kot 90 %. Tako kot se zvišuje njihova povprečna starost ob rojstvu prvega otroka, pa se zvišuje tudi izobrazba mater.

 

 

NAJLEPŠE DARILO JE VAŠ ČAS IN POZORNOST

Vir: pixabay.com

Mati neutrudno in nesebično skrbi za svoj rod, zato se ji ob materinskem dnevu zahvalimo za njeno skrb in pozornost. Ob materinskem dnevu otroci izrazijo hvaležnost svojim materam s kakšno lepo mislijo, rožo ali drobno pozornostjo, v največji meri pa bodo zagotovo matere najbolj vesele vašega časa namenjenega samo njim.