Kdo je kriv za (pre)dolge čakalne vrste v zdravstvu? Kako na to odgovarja ministrica za zdravje?

Foto: Pixabay

Ministrica za zdravje, Milojka Kolar Celarc je uspešno prestala že drugo interpelacijo, ki jo je zoper njo ponovno vložila SDS. V SDS so kot glavne razloge navedli neobvladovanje situacije v slovenskem zdravstvu, soodgovornost za neukrepanje glede korupcije v zdravstvu, odgovornost pri neučinkovitem reševanju problema čakalnih dob ter soodgovornost za slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov. Konec koncev naj bi šlo predvsem za slabljenje slovenskega zdravstva.

Javno zdravstvo v Sloveniji je dobro. Pa je res?

Zdravstvena ministrica je vseh pet točk interpelacije zavrnila ter poudarila, da je javno zdravstvo v Sloveniji dobro. Pa če se osredotočimo na samo eno točko interpelacije, torej na problematiko reševanja čakalnih dob v zdravstvu. S to problematiko se je zagotovo srečala že velika večina prebivalcev. Da je to področje precej neurejeno je razvidno že iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Iz mesečnega poročila za stanje na dan 1. avgusta je razvidno, da je v 13 izbranih specialističnih ambulantah na prvi pregled čakalo 120.739 pacientov, od tega jih je nad dopustno mejo čakalo 19.863, kar predstavlja 16,45 odstotkov vseh čakajočih na ambulantni pregled. Na drugi strani je na 48 izbranih zdravstvenih storitev čakalo 103.681 pacientov, od tega jih je nad dopustno mejo čakalo 29.607, kar predstavlja 28,56 odstotkov vseh čakajočih na storitveni pregled.

Skupno je tako pri ambulantah kot tudi storitvah nad dopustno mejo čakalo 49.470 pacientov, kar predstavlja 22,04 odstotkov vseh čakajočih.

Po mnenju ministrice marsikomu ne bi bilo potrebno čakati

Milojka Kolar Celarc; Foto: MZ

Sicer je ministrica Kolar Celarčeva poudarila, da skrajševanje čakalnih dob ostaja prioriteta ministrstva in vlade, hkrati pa je poudarila, “da marsikomu ne bi bilo treba čakati tako dolgo, če bi izkoristil možnost, da bi zdravstveno storitev opravil v drugi bolnišnici, ali pri drugem specialistu”.

 

Po besedah ministrice, naj bi bilo 60 odstotkov čakajočih nad dopustno čakalno dobo s to možnostjo seznanjenih, a so jo zavrnili. Pa smo pacienti res tako neprilagodljivi? Glede na te besede, bi lahko rekli, da smo v veliki meri sami povzročitelji dolgih čakalnih vrst, saj ne znamo izkoristiti ostalih ponujenih možnosti, če te sploh so realne. Pa je res temu tako? Nenazadnje, bomo krivi tudi za večmilijonske izgube v zdravstvenem sistemu in za zastarelo zakonodajo na področju zdravstva, ki je tudi delno “kriva” za enormno stanje na področju čakalnih dob.

Ministrica kljub vsemu ostaja

Ministrica je sicer interpelacijo po 15- urni seji DZ uspešno prestala z 42 glasovi proti njeni razrešitvi in 23 glasovi za in to kljub temu, da celo iz koalicijskih vrst z delom Kolar Celarčeve niso povsem zadovoljni.