V Velenje je danes kljub dežju s svojo posadko prispela Pika in prejela župansko lento, s tem pa oblast v mestu za naslednjih sedem dni. Ob Velenjskem jezeru se je tako pričel že 28. Pikin festival, s svečano otvoritvijo ob 16. uri.

Organizatorjev slaba vremenska napoved ni prestrašila. Ob 10. uri so odprli vsa pokrita prizorišča, kjer bodo ves teden potekale ustvarjalne delavnice. Osrednja tema letošnjega festivala je “Pika odkriva podeželje”. Skozi ustvarjalne delavnice bodo otroci spoznavali podeželje, obiskovalci bodo lahko ustvarjali v Pikini vasi, Kmečki hiši ter na Kmečkem dvorišču. Ustvarjalne delavnice bodo potekale v vaški šoli, kozolcu, hlevu, sadovnjaku, kmečki hiši in ob vodnjaku. Pika obiskovalce letos vabi k raziskovanju življenja brez moderne tehnologije in k odkrivanju zakladov dediščine babic in dedkov. Letošnja častna pokroviteljica Pikinega festivala je pevka, pravljičarka in zbirateljica Ljoba Jenče.

Foto: Pikin festival

V sklopu Pikinega festivala bo mogoče obiskati več kot 70 dogodkov, ki se bodo vse do sobote zvrstili na Gozdnem odru, Kapitanovem odru, Gusarskem odru (na festivalskem prizorišču), Pikinem odru (Dom kulture Velenje) ter na Tomaževem odru (Glasbena šola Fran Korun Koželjski). V središču Velenja bodo potekale tudi gledališke in plesne predstave, potekale pa bodo tudi različne razstave.

Piko bo mogoče najti v vili Čira- Čara, v Pikinem mestu, v umetniški četrtih, pri mojstricah, ki bodo pekle Čalapinke, v čarobnem gozdičku, kdaj pa kdaj pa tudi pri gusarski ladji ob jezeru.

Ob Velenjskem jezeru stoji res čudežna prava hiša, kjer so na glavo obrnjena vsa hišna pravila, pravila, ki jih postavlja samosvoja Pika Nogavička. Pred pisano leseno hiško se razprostira dvorišče vile Čira- Čara s Pikinim vrtom, na dvorišču pa se paseta konj Alfred in opica Ficko.

Vila Čira- Čara. Foto: Pikin festival

Pikin festival letos poteka med 17. in 23. septembrom ob Velenjskem jezeru, prireja pa ga javni zavod Festival Velenje pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje in v sodelovanju s številnimi partnerji.